U planu izgradnja fabrike kreča u Kladnju: Zajednička investicija “Geoinženjeringa” iz Tuzle i njemačke kompanije “Kalkwerke H.Oetelshofen”

0
20

Njemačka kompanija “Kalkwerke H.Oetelshofen” i tuzlanski “Geoinženjering” planiraju izgradnju fabrike kreča na području opštine Kladanj.

S tim u vezi predstavnici dvije kompanije održali su 10. januara 2018. godine sastanak sa predstavnicima Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona (TK).

“Geoinženjering” iz Tuzle trenutno na raspolaganju ima lokalitet Hrastić kod Stupara, na području opštine Kladanj, na kome se bavi rudarskom djelatnošću i gdje planira realizovati pomenutu investiciju. U početnoj fazi planirano je investiranje u mašine i uređaje, čime bi se izvršila modernizacija kamenoloma i nastavak proizvodnje agregata svih vrsta, uz zapošljavanje minimalno 15 radnika, a sa podizanjem nivoa proizvodnje i proširenjem asortimana proizvoda broj zaposlenih bi se povećavao, prenosi “Kladanjski“…

Do kraja 2018. godine bi se vršila optimizacija proizvodnje i investiranje u postrojenja za proizvodnju kamenog brašna. Realizacija pomenute investicije bi u konačnosti rezultirala izgradnjom fabrike kreča, a cjelokupan proces bi trebao biti finalizovan u periodu od tri godine od zaključivanja dugoročnog ugovora o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka na navedenom lokalitetu.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade TK, kompanija “Kalkwerke H.Oetelshofen” postoji već 114 godina i cijeli svoj vijek se bavi proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča, a do sada nije bila prisutna na tržištu BiH.

(Haber)