U Osijeku se gradi Islamski centar vrijedan tri miliona eura

Stručni peteročlani žiri u Osijeku je 19. jula ove godine, od ukupno 33 rada pristigla na natjecanja, prihvatio najbolji projekt po kojemu će započeti gradnja Kulturnog islamskog centra u Osijeku. U žiriju su sudjelovali uglavnom arhitekti, među njima predstavnici lokalnog, osječkog Medžlisa i Mešihata, dogradonačelnik Grada Osijeka, predstavnik Županije osječko-baranjske i Osječkog društva arhitekata. Članovi žirija su se jednoglasno složili pri izboru najboljeg rada.

Ukupna površina budućeg centra za oko 2.000 registriranih vjernika islamske vjeroispovijesti iz Osijeka i okolice iznosit će 3.277 m2 , a površina same građevine bit će manja, 1.590 m2. Visina minareta će s polumjesecom na vrhu iznositi 30 metara. Uz molitveni prostor koji je izvana izgledom četvrtast, iznutra sferičan, bit će naslonjene ostale pomoćne prostorije Islamskog centra s jednom velikom i 7-8 manjih, zatvorenih zelenih, otvorenih površina. Islamski bit će smješten u ulici naziva „Rastanci“, blizu osječke Bikare.

Predsjednik Građevinskog odbora (GO), član žirija i likovni umjetnik cijelog projekta izgradnje Enver Rečica je izjavio kako očekuje da će kamen temeljac novog Islamskog centra biti položen za otprilike pet mjeseci, koliko je potrebno za dobivanje svih potrebnih administrativnih dozvola i izradu projektne dokumentacije koja obuhvaća sve detalje izgradnje. Sama izgradnja ovako velikog zdanja trajat će, prema Rečicinoj procjeni, najmanje godinu do godinu i po dana.

Projekt novog Kulturnog islamskog centra u Osijeku vrijedan oko 3 miliona eura financirat će u potpunosti Mešihat Islamske zajednice, a izvođač radova bit će odabran transparentno, javnim natječajem. Rečica je ukazao kako će vjerojatno pristići i većih donacija, a Grad i Županija pomogli su u pripremnoj fazi, do izbora najboljeg projekta.

Prvu nagradu stručnog žirija i 10.000 KM dobio je projekt kojeg je izradio tim od sedam stručnjaka studija „PROARH Mateković d.o.o.“ iz Zagreba. Po njihovom će se nacrtu graditi džamija u sklopu koje će biti i Islamski centar. Dodijeljena je i druga nagrada za projekt vrijedna 6.000 KM, arhitektonskom studiju iz Zagreba, te treća nagrada studiju iz Ljubljane u iznosu od 4.000 KM.

CentralnoGrijanje

Iz prvonagrađenog zagrebačkog studija „PROARH Mateković“ su poručili kako očekuju izradu sljedeće faze projekta, koja će uključivati i izradu same makete zgrade.

Predsjednik GO Enver Rečica je naglasio kako se žiri pri izboru najboljeg rada vodio prije svega stručnošću, te najavio početkom septembra otvorenje izložbe u osječkoj Gradskoj galeriji na kojoj će biti prezentirani svi radovi pristigli na natječaj.

„Multikonfesionalna sredina kao što je Slavonija i Baranja nudi velik broj ‘tihih vjernika’“, izjavio je Rečica i naglasio kako je prostor u Zagrebačkoj ulici, koji je do sada korišten kao sjedište Islamskog centra, sasvim neadekvatan i broju i potrebama vjernika islamske vjeroispovijesti na tom području.

Nova džamija imat će ulogu približavanja svih naroda i konfesija kroz kulturne i druge događaje koji će održavati u Islamskom centru, kao i svoju duhovnu ulogu, poručio je Rečica.

(brzevijesti.ba)