U Obrenovcu izvlače beživotna tijela!

0
85

Počeli smo da izvlačimo prva beživotna tela u Obrenovcu, a o broju njih nećemo se izjašnjavati dok se voda ne povuče, izjavio Predrag Marić.

Hiljade ljudi pogođene su stihijom, preko 4.000 je evakuisano, a izvlačimo prva beživotna tela. Dok se voda ne povuče, nećemo izlaziti u javnost sa brojem žrtava, rekao je on.

Još gora vest je da je došlo do probijanja savskog nasipa kod TENT-a u dužini od 100 metara. Ako se taj prekid ne sanira popodne može da bude mnogo gora situacija u Obrenovcu, rekao je Marić.

On je objasnio da tu nije rad TENT-a u pitanju, već da će, ako se prekid ne sanira, Sava početi da se preliva i da plavi Obrenovac.

Važno je da mehanizacija i stručnjaci odrade svoj posao, a da paralelno evakuišemo narod, naglasio je on.

U pitanju je trka sa vremenom da se stigne do svih, rekao je načelnik štaba z a vanredne situacije.

Marić je rekao da je cela akcija spasavanja organizovana da se ide po prijavama građana. “Verujte, nemoguće je stići do svakaog, naročito noću. Prioritet oni u nižim kućama, bebe, deca, žene stari i bolesni. Iz časa u čas se uvećava broj ekipa koje dolaze”, rekao je Marić.

On je dodao da je u Šapcu juče veliki posao urađen.

“Mnogi su pomislili da je stigao vodeni talas, ne. Veliki posao smo napravili akciijom slanja dobrovoljaca, ali problem još nije rešen ni u Šapcu, ni u Sremskoj Mitrovici”, rekao je Marić i dodao da je Diković imenovan za načelnika Kriznog štaba Šapca.

On kaže da u Šapcu ima razloga za opreznost, a nema razloga za paniku.

“Ne treba da besomučno kupujemo hranu i vodu. Šapčani, neko brine o vama , nema razloga za paniku, naročito kada je reč o hrani i piću. Neko brine o vama”, rekao je Marić.

Najvažnije je, kaže načelnik, obezbeđivanje humanitarne pomoći. “Jutros smo ušli u Krupanj posle dva dana. Tamo je 200 kuća sravnjeno sa zemljom. Pomoć je potrebna pre svega za Obrenovac, Šabac i Mitrovicu, ali i za celu Srbiju. Pomozite”, apelovao je Marić.

“Želim da se zahvalim svim građanima koji su pokazali solidarnost. Zahvaljujem se svakom ko je ustupio svoja sredstva, ko je došao da pomogne”, naglasio je on.

Istakao je i da su dezinfekciona sredstva prioritet u delovima gde se povukla voda, da ne dođe do zaraze.

“Hvala svim prijateljima iz zemalja koje su pružile pomoć, pre svega ruskim spasiocima. Ono kako oni spasavaju ljude, kako skaču i plivaju da bi spasli nekog – to je za veliku zahvalnost. Pomoć je stigla i iz Slovenije, bez velike pompe, mnogo su nam pomogli. Svima hvala i na razumevanju, na brzini reakcije”, rekao je Marić.

On kaže da je prioritet saniranje situacije u Obrenovcu i evakuacija svih stanovnika. “Šabac i Sremska Mitrovica ako izdrži test do sutra, neće se ponoviti Obrenovac. Čeka nas veliko saniranje štete”, rekao je Marić.

(mondo.rs)