U Modrac se ulijeva 2,5 puta više vode nego što se ispušta

0
374

Nakon jučerašnjih poplava na području općina Petrovo, Gračanica, Doboj-Istok i Doboj polako se normalizira, mada se voda još ne povlači iz Sprečkog polja, u kome je poplavljeno oko 250 hektara plodne ravnice. Najteža situacija je u Gračanici u kojoj je u naseljima Miričina, Orahovica Donja, Lohinja Donja i Stjepan Polje, poplavljeno više od stotinu hektara.

Mjerna mjesta

Prema riječima upravnika brane na hidroakumulaciji jezera Modrac kod Lukavca, u sekundi se iz jezera u rijeku Spreču ispušta 76 metara kubnih vode, ali u jezero iz rijeka  Spreča, Oskova i Turija u sekundi dotiče 190 metara kubnih vode, odnosno 2,5 puta više.

Na ovaj način brani se zemljište nizvodno od Lukavca od još većih poplava. Trenutni vodostaj jezera Modrac iznosi 199,7 centimetara, odnosno svega 30 centimetara manje od preliva. Na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice, vodostaj Spreče iznosi 404 centimetra i za 30 centimetara je veći od situacije odbrane od poplava.

 

Sanski Most jučer: Visok vodostaj Sane (Foto: M. Dedić)

Uslijed obilnih kišnih padavina proteklih dana na području Unsko-sanskog kantona (USK), općina Sanski Most i Ključ, došlo je do porasta vodostaja i izlijevanja iz korita Sane i Sanice.

– Vodostaj Sane u Sanskom Mostu jutros je bio 406 centimetara i došlo je do njenog izlijevanja na poljoprivredno zemljište, na mjestima gdje se to događalo i ranije, dok stambeni i pomoćni objekti nisu ugroženi – izjavio je za Agenciju Fena pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) USK Muhamed Pečenković.

Prema njegovim riječima, osim Sane, i Sanica se još jučer izlila i poplavila, također, poljoprivredno zemljište na području općine Ključ. Vodostaj Une, kako je dodao, jutros je iznosio 80 centimetara i ona još nije dostigla kritičnu tačku od 100 centimetara.

Rijeka Sana kod Prijedora izlila se iz korita i  tokom pretprošle noći ugrozila  stotinu kuća u naseljima Tukovi i Raškovac. Potvrdio je ovo jučer Dušan Vranješ, načelnik  gradskog  odsjeka Civilne zaštite Prijedor i dodao da je rijeka preksinoć  dostigla kritičnu tačku vodostaja od 420 centimetara nakon čega je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava.

 

Poplave i u centru Prijedora (Foto: D. Stojnić)

Nove padavine

Poplavljene i opkoljene vodom bile su i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani, a u prekidu je bio i putni pravac Prijedor- Bišćani. Vranješ je jučer kazao da s obzirom na padavine očekuje daljnji rast vodostaja.

Poplavljene kuće 

U Donjoj Orahovici kod Gračanice u kojoj je sinoć poplavljeno nekoliko kuća, kada se izlio potok Rijeka pa su kuće poplavljene u centru naselja i zaseoku Rječica, stanje se jutros normalizira. Sinoć je prema, riječima šefa službe Civilne zaštite Gračanica Mustafe Bajića, angažirana i mehanizacija, koja je najkritičnija mjesta čistila od naplava.

(Avaz)