“U Hrvatskoj nije bilo genocida ni nad Hrvatima ni nad Srbima!”

0
89

Advokat Ante Nobilo rekao je u intervjuu za list “Danas” kako tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj nije bilo genocida ni nad Hrvatima ni nad Srbima zbog čega su i tužba i protutužba pravno neosnovane.

Nobilo je intervju dao povodom rasprave koja počinje 3. ožujka u Haagu zbog tužbi Hrvatske i Srbije za genocid tijekom rata u Hrvatskoj, od 1991. do 1995. godine.

“Bilo bi pametnije da su tužbe povučene. Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je neosporna i ona proizilazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dvije vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domene prava i ulazimo u sferu čiste politike – trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da učine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu”, rekao je Anto Nobilo.

Nobilo je dodao da je hrvatska politika postavila niz uvjeta pod kojima bi mogla povući tužbu, ali to nisu pravni uvjeti niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom – poput povratka kulturnog blaga ili zahtjeva za podatke o nestalim osobama.

“Faktički, traži se jedan “elegantan” politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu”, zaključio je odvjetnik.

Povlačenje tužbe moglo bi izazvati negativne reakcije u Hrvatskoj

Nobilo tvrdi da su obje tužbe besmislene, ali ih nitko nema hrabrosti povući.

“Vladi Hrvatske će najmanje štetiti ako ne odustane od tužbe jer su ti procesi dugi, a ona računa da će politička naplata doći u neko drugo vrijeme, kada vladu budu činili neki drugi ministri. Kalkulira se s time da bi odluka o povlačenju u jednom dijelu hrvatske javnosti mogla izazvati negativne reakcije, a desno-nacionalistička oporba bi to i te kako mogla iskoristiti u borbi za vlast”.

Nobilo također ne isključuje mogućnost da nakon početka procesa dođe do izvansudske nagodbe.

“Vlade trebaju imati u vidu da je to teže učiniti što vrijeme bude dalje odmicalo, kao i da će troškovi suđenja biti sve veći”, smatra Nobilo te dodaje da će proces zasigurno biti dugotrajan i skup.

Početak procesa vjerojatno će iskoristiti ultradesničarske grupe u obje države te će se zasigurno nepotrebno pokrenuti teme poput pitanja mrtvih, nestalih, prebrojavanje žrtvi i sl. Nobilo smatra da će to “zagaditi” medijski i politički prostor.

Podsjećamo, Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SRJ podnijela u srpnju 1992., a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u siječnju 2010. godine.

(Index.hr)