U Gračanici više od 1000 stambenih objekata ostalo bez krova

Nevrijeme koje je pogodilo područje općine Gračanica 23. augusta u poslijepodnevnim satima donijelo je nove nevolje stanovnicima ovog područja.

Grad veličine jajeta pogodio je naseljena mjesta Donju Orahovicu, dio Miričine i dio Rašljeve u kojima je oštetio više od hiljadu stambenih objekata, školu, sportsku dvoranu, dom kulture, te više desetina trgovačkih objekata, putničke automobile, kao i poljoprivredne proizvode.

– Područje općine Gračanica od 5. maja pogađaju prirodne nepogode, ovo je već četvrta. Dosadašnja šteta se procjenjuje na više od 71.000.000 KM, a ovo je nešto novo. Mi smo već angažovali komisije. Negdje oko 35 popisivača je od juče na terenu kako bi do kraja dana imali spisak oštećenih osoba, odnosno objekata te kako bi napravili prioritete vezane za raspodjelu pomoći – rekao je šef Službe za civilnu zaštitu Općine Gračanica Mustafa Bajić.

CentralnoGrijanje

 On je uputio apel svima koji su u mogućnosti da pomognu s obzirom da je više od hiljadu stambenih objekata ostalo bez krovovate je potrebno oko milion komada crijepova za njihovo pokrivanje.

Porodice iz ovih pogođenih objekata nisu izmještene, ali je Služba civilne zaštite po mjesnim zajednicama podijelila folije kako bi se  na neki način zaštitili.

(Fena)