U Evropi ne samo da neće biti plina, nego ni hrane

 Publicist i analitičar William F. Engdahl, autor bestselera “Stoljeće nafte”, “Sjeme uništenja” i “Bogovi novca”, kaže za zagrebački Globus da već živimo u vremenu novoga svjetskog rata, koji će biti drukčiji od onih ranijih, ali jednako okrutan.

Počeo je, kaže, s Arapskim proljećem, nastavio se sa Sirijom i eskalira upravo sa situacijom u Ukrajini. Zbog toga će, tvrdi Engdahl, upravo Evropa imati velike posljedice u svojoj energetici, ali i poljoprivredi. Ukrajina i sve što se događa u odnosima s Rusijom glavna je tema kojom se Engdahl trenutno bavi i o čemu piše iz svoje druge domovine Njemačke.

A zbog čega je sve to počelo – odgovor je sličan kao i u ranijim Engdahlovim knjigama – za sve su, ocjenjuje on, krive američke elite, odnosno, kako ih naziva – američki oligarsi.

– Evropa se našla u ulozi žrtve jer njezini lideri nisu shvatili što se događa i zbog toga će, ne promijene li stavove i ne prestanu li sa sankcijama koje će im donijeti samo loše, i koje će udariti na evropsku ekonomiju, pasti već ove zime u zaista lošu situaciju. Tu nema dvojbe. Evropa ne shvaća da je izmanipulirana od Sjedinjenih Država i njihovih oligarha koji na ovaj način spašavaju najgoru situaciju u ekonomiji koja se u Americi dogodila od tridesetih naovamo, ističe Engdahl.

Na pitanje zašto misli da je situacija u Ukrajini povezana s američkim oligarsima, odgovorio je:

CentralnoGrijanje

– Zato što američki oligarsi, najmoćnije obitelji poput Rockefellerovih, nisu uspjeli vratiti Wall Street na stare staze slave. Wall Street je na koljenima i da bi pokrenuli industriju, moraju izazvati velike sukobe, započeti s ratom. Počelo je s Arapskim proljećem, nastavilo se u Siriji – ne zaboravite da su Sjedinjene Države željele u Siriji instalirati radikalne grupe koje su protivnici režima Bašara Al Asada, ali nisu uspjeli. Sve je to bilo sa samo jednim ciljem: žele vratiti svoju industriju i oslabiti moć i snagu koje danas imaju Rusija i Kina.

Zanimljiva je i njegova procjena kako će se sankcije odraziti na situaciju u energetici gdje tvrdi da će zima će biti vrlo hladna u Evropi. Bit će još hladnija kad nestane plina iz spremišta, jer on više neće stizati preko Ukrajine. I ne samo da neće biti plina, odnosno da će njegova cijena toliko skočiti da će postati preskup, nego neće biti ni hrane. Rusija ima jaku poljoprivredu, a evropska je poljoprivreda upropaštena, ne samo u smislu toga da sve manje ljudi radi u poljoprivredi, nego i po pitanju kvalitete hrane, onoga što Evropljani unose u organizam. -Evropa će biti hladna i gladna ako se ne promijeni stav- naglašava.

-Nisam veliki obožavatelj Vladimira Putina, ali mislim da dobro razumije stvari i da gleda barem tri koraka ispred svojih suparnika. Mislim da je vrlo upućen i svjestan svega što se događa – izjavio je Engdahl Globusu, a prenosi Jutarnji.hr.

(vijesti.ba)