U BiH revakcinisano tek 0,88 posto građana: “Nema ovdje imuniteta ni za 100 godina”

U BiH revakcinisano tek 0,88 posto građana: “Nema ovdje imuniteta ni za 100 godina”

RSD Sloboda

Ko nije iskoristio priliku za vakcinaciju u susjednoj Srbiji sada čeka red u svojoj državi

Povoljniju epidemiološku situaciju imunolozi nazivaju zatišje pred buru. Bosna i Hercegovina je u protekloj sedmici zauzela drugo mjesto u svijetu po smrtnosti od posljedica koronavirusa na milion stanovnika, podaci su Worldometersa. Posljednjih dana javnost u BiH svakodnevno može čuti kako će stići jedne vakcine, kako druge naručujemo, a treće planiramo. Međutim, prvom dozom vakcinisamo je svega 2,59 posto populacije, a revakcinisano 0,88 posto građana BiH, javlja BHRT.

Dijana Karahmet (34) iz Sarajeva sprema se za revakcinaciju u Beogradu. Kao i mnogi bh. državljani odlučila je ne propustiti ovu priliku koja se nudila u susjednoj Srbiji.

– Nažalost zbog situacije, znamo svi kakva je u BiH sa vakcinacijom i samim vakcinama, mislim da bi na red došla sigurno nekad naredne godine, ove godine 100 posto ne. Odlučila sam otići u Beograd, kaže Karahmet.

Ko nije iskoristio priliku za vakcinaciju u susjednoj Srbiji sada čeka red u svojoj državi. Međutim, u Bosni i Hercegovini to ide puževim korakom. Crna statistika je zapravo rezultat nesposobnosti vladajućih struktura da pravovremeno djeluju u vrijeme pandemije.

– Država je zakasnila i previše! Naši su političari uzeli kao alibi Covax, držali se kao pijan plota jedini u svijetu Covaxa i prošli su kao što su prošli, tvrdi imunolog Jasenko Karamehić.

Koliko zapravo kasnimo, pokazuju počeci vakcinacije u drugim zemljama. Velika Britanija 8. decembra, Sjedinjene Države sredinom decembra, većina evropskih zemalja 26. decembra i susjedna Srbija prva u regiji 24. decembra. U BiH prve doze primaju zdravstveni radnici, i to u Republici Srpskoj 12. februara, a u Federaciji BiH 10. marta.

– U Federaciju BiH do prije neki dan je stiglo oko 220 hiljada vakcina i moram reći da smo već 120 hiljada aplicirali i to ide nekom dinamikom u skladu s onim što dobijamo, kaže pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez.

– Za iduću sedmicu planiramo proces revakcinacije, svi naši građani koji su dobili vakcinu Pfizer – ona ide na 21 dan, te Sinopharm i Sinovac – ona ide na 28 dana. Dok za AstraZenecu revakcinacija ide nakon 11 sedmica, riječi su Ademira Spahića, koordinatora vakcinacije u Kantonu Sarajevu.

– Ne radi se ovako aktivna imunizacija, aktivna imunizacija mora biti homogena u što kraćem vremenu, treba se vakcinisati dvije trećine kod nas i više, jer je zapušteno. Pogledajte samo koliko imamo umrlih. Mi to ne radimo. Kakva je ovo diskontinuirana vakcinacija, kap danas pa sutra pa prekosutra, nema tu imuniteta ni za 100 godina, dodaje Karamehić.

I ako budemo čekali kap po kap, kao što kaže imunolog Karamehić, brojni bh. građani će ostati nezaštićeni. Bosni i Hercegovini sa nešto više od 3,5 miliona stanovnika trenutne doze vakcina koje su stigle ne znače mnogo.

(Fokus.ba)