U BiH blokirano 65.000 bankarskih računa privrednika

0
81

U Bosni i Hercegovini ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 64.896, a bar jedan blokiran račun ima 39.813 firmi, prema poslednjem izveštaju Centralne banke BiH. U Srbiji je blokirano oko 20.000 preduzeća.

Broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za mesec dana za 374, dok je ukupan broj blokiranih računa veći za 515, prenela je Fena.

U novembru prošle godine, kada je Centralna banka objavila prvi izveštaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih racuna i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih lica ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

Poslednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.587 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu, navodi se u izveštaju Centralne banke.

Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprevoznika i taksista, do srednjih i velikih preduzeća