U Berlinu postignut dogovor o Libiji, četiri su najvažnije tačke

U Berlinu postignut dogovor o Libiji, četiri su najvažnije tačke

RSD Sloboda
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni tajnik Mike Pompeo napustili su Berlinsku mirovnu konferenciju o Libiji, javlja agencija DPA.

Odmah nakon toga, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila se obratiti javnosti zajedno s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Odbacila je špekulacije da dogovor neće biti postignut.

“Sudionici mirovne konferencije o Libiji, koja je održana danas u Berlinu, dogovorili su plan rješavanja krize u Libiji”, rekla je Merkel.

RMU Banovići

Libijski predstavnici su se dogovorili da se formira komisija “pet plus pet”, čija su imena članova objavili, da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje, da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji i da se konflikt u Libiji može riješiti samo političkim putem.

Merkel je rekla da je konferencija dala važan doprinos rješavanju krize u Libiji. Dodala je da će usvojeni dokument biti poslan na odobrenje u UN i da će postati dio političkog procesa za rješavanje krize u Libiji, prenosi index.

Njemačka je danas bila domaćin mirovne konferencije o Libiji, tjedan dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu polučili značajniji napredak u rješavanju višegodišnjeg sukoba u toj zemlji.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Khalife Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Turska poslala vojsku u Libiju

Glavna zadaća konferencije bila je učvrstiti mir, a napose spriječiti strano upletanje u Libiju.

Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih tjedana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Dužnosnik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju, pišu novinari koji prate američku delegaciju na konferenciji u Berlinu.

“EU ima “povijesnu” dužnost podržati libijsku vladu nacionalnog jedinstva (GNA)”, napisao je Erdogan u subotu u listu Politico i dodao da je mirovna konferencija u Berlinu “vrlo važan korak” u tom smjeru.

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su u subotu glavne naftne terminale na istoku Libije. Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih Haftaru.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je izrazio nadu da će mirovna konferencija rezultirati napretkom prema rješavanju sukoba.

“Najvažnije je da se nadgleda primirje”, dodao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi.

(Vijesti.ba)