U Banjaluci danas protesti opozicije i miting vladajućih stranaka

0
125

Protest opozicije pod sloganom ”Oslobodimo Srpsku” najavljen je za danas u  Banjaluci u Parku ”Mladen Stojanović” u 12 sati, a nedaleko od tog mjesta, na glavnom banjalučkom trgu, miting vladajućih stranaka u RS – ”Srcem za Srpsku”.

Udaljenost lokacija na kojima će se održati okupljanja je oko kilometar.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić apelovao je na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting koji su vladajuće stranke u RS-u zakazale u isto vrijeme kada i opozicija svoje proteste.

Dodik može, kazao je, miting organizovati u nedjelju ili neki drugi dan.

”Kada bi opozicija odustala od protesta, Dodik bi ponovo organizovao miting na dan novog našeg termina. Ako odustanemo od protesta, odustali bismo od ustavnog prava da izražavamo svoj stav. Za to ćemo se boriti”, rekao je Bosić, ističući da je Dodik zakazivanjem kontramitinga želio da se ne održe protesti opozicije.

Ističući da je sve spremno za mirne proteste opozicije u Banjoj Luci, Bosić je kazao da očekuje da građani ”ne podlegnu pritiscima i sijanju straha od vlasti” te da slobodno izađu na proteste i iskažu stav o neophodnosti promjena u RS-u da bi ona imala budućnost.

Od policije RS-a očekuju da osigura red i mir, a Savez za promjene će, kaže, također učiniti sve da ne dođe do nikakvih incidenata i sigurni su da će tako i biti.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je pojasnio da su uložili žalbu na rješenje MUPRS-a o zabrani trase kretanja prema glavnom trgu, gdje će se održati miting vladajućih stranaka u RS-u.

Predstavnici Saveza za promjene demantirali su navode o bilo kakvom nasilju na njihovom skupu.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je naveo da je u proteklih nekoliko sedmica, a posebno zadnjih dana, vlast činila sve da onemogući prisustvo većeg broja građana na protestima opozicije, a da, kako je ustvrdio, istovremeno ucjenjuju javne institucije da njihovi zaposleni moraju doći na miting vlasti, jer im u suprotnom slijede otkazi.

Pozvao je građane da dođu na skup opozicije, koji će, kaže, biti miran i dostojanstven, a od policije očekuje da budu u službi svih građana.

(Fena)