U aprilu Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“

0
18

Ove godine održati će se deseti po redu Festival sevdalinke, festival koji je u kratkom vremenskom roku prešao granice Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine i koji putem satelita gleda cijeli svijet.

“Ovim Festivalom želimo od zaborava otrgnuti najljepše izvorne pjesme, iznjedrene na bosanskim prostorima, koje su postale sinonima za našu lijepu državu i koje su njenu slavu pronijele po cijelome svijetu. Želimo da još jednom napomenemo, da je cilj ovog Festivala da sevdalinka ponovo zaživi na pravi način, jer po svemu sudeći muzički tokovi diktiraju drugačiji tempo, a ono što je dobro i tradicionalno pomalo pada u zaborav”, saopšteno je iz Udruženja muzičkih umjetnika.

Na inicijativu ovog Udruženja, sevdalinka je nominirana kao kulturno nematerijalno blago na listu UNESCO-a, što od nas iziskuje još više rada i zalaganja na promovisanju naše lijepe sevdalinke.

S tom idejom u mjesecu januaru 2018. godine Udruženje organizuje i konferenciju na temu – Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Nakon toga u februaru 2018. godine, biti će organizovana promocija knjige i DVD-a sa prethodnog Festivala.

Sada već tradicionalni festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji je podržan od svih institucija BiH i mnogih ustanova kulture i tradicije, biti će organizovan u mjesecu aprilu .

“Bosna je i po pjesmi to što jest: jedna jedina! Bosna ima svoju sevdalinku, svoju pjesmu najmiliju. Pjesma kojoj nema ravne na cijelome svijetu. Pjesma je najtananiji damar u biću Bosne, a sevdalinka je duša kojoj dišu Bosna i njeni ljudi”, kazao je književnik Nijaz Alispahić.