U akciji ‘Transporter’ pronađeno 303 kilograma droge skank, uhapšeno osam osoba

0
97

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su okviru operativne akcije kodnog naziva „Transporter“ pronašli i oduzeli 303 kilograma opojne droge skank, a privremeno je oduzeto više skupocjenih putničkih motornih vozila.

Osam od devet osoba koje su lišene slobode u akciji, sprovedeno je danas u ranim jutarnjim časovima u Tužilaštvo BiH. Za jednom se još traga.

U akciji „Transporter“ izvršeni su pretresi na više od 20 lokacija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ova grupa se sumnjiči da je počinila krivična djela „Organizovani kriminal“, a u vezi sa „Neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga“.

U akciji „Transporter“ učestvuju pripadnici SIPA-e i kantonalni MUP-ovi Sarajevo i Tuzla, te policijski službenici Uprave krimriminalističke policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, te policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Gradiška i Istočno Sarajevo, dok se sve aktivnosti sprovode po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, saopćeno je iz MUP-a RS.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Tužilaštva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba, lišenih slobode u akciji kodnog naziva “Transporter”.

Mjere pritvora bit će predložene zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga, kako sa područja zapadnog Balkana prema zemljama EU, tako i sa područja zemalja EU prema BiH i zemljama regiona.

Prema prikupljenin dokazima, osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se instituciji Europola, na saradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUPRS, SIPA-u, MUPTK i MUPKS, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(RTV Slon)