Tuzlanski kanton: Ovo su imena kandidata predloženih za mandatara Vlade TK

U utorak 25. februara ističe rok kojeg je Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona odredio za dostavljanje prijedloga za mandatara nove Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako je danas saopćeno iz Kolegija, ‘Skupštine je zaprimila je veliki broj prijava i prijedloga koji će biti razmotreni i usaglašeni’. Nisu, međutim, zvanično navedena imena predloženih kandidata.

Prema onome što je Bportal.ba uspio da sazna, uz do sada zvanično dostavljene prijedloge, tokom sutrašnjeg dana (utorak) stići će ih još nekoliko.

Među do sada predloženima za novog mandatara je Edin Osmanbegović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, a uz ostale su ga predložili iz Plenuma građana TK. Udruženje poslodavaca i Udruženje nezaposlenih danas su predložili Bahriju Umihanića, također profesora na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Udruženje poljoprivrednika je predložilo Midu Glavića, dok je Facebook grupa ”Udarr”, uz Edina Osmanbegovića, predložila inženjera Mirsada Merdića, te direktora Rudnika ‘Mramor’ Saliha Delića.

CentralnoGrijanje

Svoj prijedlog u utorak će zvanično dostaviti i radnici uništenih preduzeća s područja TK. Oni će, kako je potvrđeno za Bportal.ba, za mandatara Vlade zvanično predložiti Svetlanu Cenić, ekonomsku anlitičarku iz Banja Luke. Kada se informacija o kandidaturi Cenićeve pojavila prije nekoliko dana, veći broj Tuzlaka je burno reagirao, podsjećajući na njenu ratnu ulogu.

No, ona neće biti jedini prijedlog, pa će ova grupa radnika za mandatara predložiti i Muhameda Murselovića iz Lukavca, nezavisnog zastupnika u Skupštini TK. Podsjetimo, Murselović je mandat u Skupštini TK osvojio kao kandidat SDA, ali je nedavno isključen iz ove stranke.

Sindikalni predstavnici uništenih preduzeća predložit će i pojedine ministre, a među njima i Amira Husića, koji je kao kadar SBB BiH već obavljao ovu funkciju.

(Bportal.ba)