Tuzlanski hljeb skuplji od sarajevskog

Od početka ove godine značajnije su poskupjeli voće, povrće, kafa, struja, lijekovi, ogrjev. U najnovijoj analizi cijena Federalnog ministarstva trgovine između ostalog navodi se da su u martu 2015. u odnosu na kraj 2014. banane poskupjele za 39%, krompir za 5, jabuke za 9,6, kafa za 4 % itd.

Upravo zbog rasta cijena kupovna moć potrošača je pala. Ako cijene u BiH razložimo na entitete primjetit ćemo razliku. Tako je u martu ove godine kilogram hljeba u Federaciji BiH iznosio 2,40 KM dok je ista količina u Republici Srpskoj koštala za 40 feninga manje. Mlijeko, ulje i maslac, prema tabeli Federalnog minustarstva trgovine također su od 10 do 40 feninga skuplji u Federaciji nego u RS-u.

Cijena kilograma hljeba koju smo naveli, ustvari je prosječna cijena izvedena iz tabele deset gradova u Federaciji. Pomislili biste da cijena hljeba koja varira od kantona do kantona prati standard njenih građana, ali pojedinačni podaci nameću pitanje – Zašto je u Tuzli kilogram hljeba (2,70 KM/kg) skuplji nego u Sarajevu (2,50 KM/kg), kad je prosječna plaća u Sarajevu veća nego u Tuzli?

Prema ovoj tabeli najjeftiniji je hljeb u Orašju (1,6 KM/kg), a najskuplji u Travniku, Goraždu i Širokom (2,80KM/kg).

tabela

(rtv slon)