Tuzlaci pili kafu iz jedne od najvećih džezvi na svijetu

Na tuzlanskom Trgu slobode jučer je održana sada već tradicionalna manifestacija „Druženje uz Vispakovu džezvu“, povodom mjeseca rođenja Božijeg Poslanika.

Cilj ispijanja kafe iz jedne od najvećih džezvi na svijetu, jeste međusobno upoznavanje i zbližavanje ljudi, posebno u mjesecu Poslanikovog rođenja, koji je cijeli svoj život ljude pozivao na zbližavanje i prijateljstvo.

Ni loše vremenske prilike praćene sniježnim padavinama, nisu zasmetale Tuzlacima da isprobaju okus kafe iz jedne od najvećih džezvi na svijetu.

CentralnoGrijanje

Hafiz Merif ef. Đulović, imam tuzlanske Poljske džamije, jedan od organizatora manifestacije,  istakao je da mevludske dane treba dijeliti sa svim dobronamjernim ljudima, te da je posebno važno za sve da više vodimo računa o potrebama drugih, i smanjimo stupanj lične sebičnosti.

Prije samog druženja uz Vispakovu džezvu u Čaršijskoj džamiji održan je prigodan program, u okviru kojeg su članovi hora MIZ Tuzla proučili nekoliko ilahija. U sklopu programa dodijeljena je prva nagrada Ajli Dedić, polaznici mekteba u Čaklovićima, za najbolji literarni rad na temu „Muhammed a.s., moj učitelj i uzor“.

(brzevijesti.ba)