Tuzla dostojanstveno obilježila Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

0
141

Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima na Slanoj banji, danas je upriličeno obilježavanje 9. maja/svibnja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana. Delegacija Grada Tuzla, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti FBiH i TK, mnogobrojnih udruženja i građani položili su cvijeće i odali počast palim borcima, u ratu od 1941. do 1945. godine, poginulim pripadnicima Armije RBiH, u ratu od 1992. do 1995. godine, te “Zlatnim ljiljanima” i civilnim žrtvama agresije na BiH.

defile 9 majCentralna ceremonija obilježavanja Dana zlatnih ljiljana za područje Federacije Bosne i Hercegovine, kojoj prisustvuje oko 800 dobitnika najvećeg ratnog priznanja, ove godine održava se u Tuzli i posvećena je 15. maju, odnosno bitci na Brčanskoj Malti, u Tuzli. Zlatni ljiljani su se nakon svečanog defilea na Panonskim jezerima, šetnjom kroz Tuzlu, uputili ka BKC-u, gdje je upriličena i svečana akademija.

U ime grada domaćina, prisutne je pozdravio i uputio riječi dobrodošlice, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović:

bkc 9 maj„Dobitnici najviših ratnih priznanja, Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke, dobrodošli u Tuzlu. Donijeli ste nam ovde radost i sunce. Mi kažemo da je ovo srce Bosne, jer u Srebreniku se rodio Ban i najslavniji bosanski kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić, čiji smo spomenik, sagradili u gradskom parku, okamenili i bronzom ukrasili štit sa ljiljanima. Onaj ko je predložio da Dan zlatnih ljiljana, bude 9 maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, pozlatilo mu se. Armija BiH, MUP BiH i OS BiH su prva vojna sila, koja se, oružjem, suprotstavila novom fašizmu u Europi. BiH je bila žrtva fašističke agresije, i prvi koji su se suprotstavili novom talasu fašizma u Europi su bili ljudi u uniformama AR BiH i MUP-a BiH. U ime građana Tuzle i lično ime zahvaljujem se na tome. Sigurno je da će naši poginuli drugovi, saborci i vi, Zlatni ljiljani, biti upisani zlatnim slovima u istoriju Europe, jer fašizam je vječita opasnost za čovječanstvo. Kada antifašisti zašute, tada fašisti progovore – izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

(Objektivno.ba)