Tuzla: Diplome zatrpale biro za zapošljavanje (VIDEO)

0
144

U Tuzlanskom kantonu objavljena je nova statistika o nezaposlenosti. Broj je porastao na 99.544. Polovina ih je mlađa od 35 godina, a mnogi imaju visoku stručnu spremu.

Standardna gužva na Tuzlanskom birou za zapošljavanje. Gužve na listi ponuđenih poslova nema. Miroljub Radomirović je diplomirani pravnik već dvije godine. Toliko dugo je nezaposlen. Ni danas na birou ništa novo.

 

S diplomom po knjižicu za nezaposlene

“Da bi se kupovao socijalni mir, ljudi se upisuju na fakultete bez ikakvog kriterijuma. Dovoljno je samo da predate, da uplatite tu školarinu, da vam uzmu, i vi ćete biti upisani. Dalje, veliki je broj privatnih fakulteta koji su u domenu opskurnosti, verujte mi. Dovoljno je samo da se pojave na fakultetu da bi dobili diplomu”, kaže Miroljub Radomirović.

On je samo jedan od 745 pravnika na birou, pokazuju podaci od ponedjeljka. Njegovih kolega sa ekonomije je 972. Profesora razredne nastave je 333.

“Najčešće imamo potrebu za stručnim inženjerima elektrotehnike koji već imaju radno iskustvo, zatim za profesorima predškolskog odgoja. Inače, što se tiče same evidencije, imamo sva zanimanja”, kaže Razija Majstorović iz Zavoda za zapošljavanje.

Univerzitet u Tuzli i dalje školuje veliki broj onih koji s diplomom direktno idu po knjižicu za nezaposlene. Rektor tvrdi da je za to odgovorna politika, ali i to da bi drastična promjena upisnih kvota stvorila još više nezaposlenih – onih koji rade na fakultetima.

“Danas možemo slobodno zatvoriti ne samo univerzitete nego i srednje škole. Nisu samo profili sa univerziteta na birou nego su i svi ostali profili iz srednjih škola. Nije stvar u tome. Razvoj društva se ne obezbeđuje zatvaranjem univerziteta”, kaže Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Odgovornost politike i akademske zajednice

Ipak, mnogi tvrde da krivicu dijele akademska zajednica i političari.

“Akademska zajednica je odgovorna zato što ne radi sistemska planiranja potreba i zato što nema svijesti o služenju zajednici, što je suština ove bolonjske reforme. Vlada je odgovorna zato što nema kapacitet za menadžiranjem visokim obrazovanjem”, smatra Enes Osmančević, docent Univerziteta u Tuzli.

Dio studenata i nezaposlenih prethodnih je dana bio među demonstrantima na ulicama Tuzle.

“Veliki broj optužbi na račun upisne politike tuzlanskih fakulteta ide na adresu kantonalne vlade. Međutim, kako se ispred zgrade Vlade i dalje širi miris nedavne paljevine, malo je vjerovatno da će se ovdašnje vlasti u skorije vrijeme baviti ovim problemom”, javlja iz Tuzle reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

(Al Jazeera)