Tuzla: Četiri doktora nauka porodice Đonlagić

Porodica Đonlagić iz Tuzle „evidentirala“ je prije petnaestak dana još jednog, četvrtog doktora nauka u svom domu. Jasmina Đonlagić, mlađa kćerka prof. dr. Mirsada Đonlagića i njegove supruge prof. dr. Nusrete Đonlagić, doktorirala je na Katedri za njemački jezik i tako se pridružila sestri Sabini, koja je dvije godine ranije doktorirala ekonomske nauke.
Različite oblasti

Iako je Mirsad Đonlagić dugogodišnji profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, svi ga poznaju i kao velikog ljubitelja košarke. Član je upravnih odbora Košarkaškog saveza BiH i Evropske federacije (FIBA Evropa), te predsjednik svjetske FIBA komisije za takmičenje. Inače, poslanik je Saveza za bolju budućnost BiH u Parlamentu Federacije BiH i član Predsjedništva SBB BiH.

– Logično je da smo kao roditelji zadovoljni uspjehom djece. Nikada im nismo sugerirali da se bave onim čime se mi bavimo, tako da je svaka odabrala ono što voli i u čemu može najbolje da se potvrdi. Sigurni smo da okončani doktorski studiji nisu kraj njihovog učenja – ističe profesor Mirsad Đonlagić, ne krijući radost zbog rezultata koje postižu njegove kćerke.

Sabina i Jasmina Đonlagić treća su generacija doktora nauka u ovoj uglednoj tuzlanskoj porodici. Njihova majka Nusreta, redovni profesor na Odsjeku hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, u svoje vrijeme jedan od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu, kćerka je čuvenog prof. dr. Ahmeta Bišćevića, prvog doktora mašinskih nauka u BiH.

– Mirsad i ja smo doktorirali u istom danu 1989. godine. Kad gledam s ove distance, dobro je što smo bili u različitim naučnim oblastima, jer smo sve što smo postigli, postigli ličnim trudom. Tako je i sa kćerkama. Mi ih možemo savjetovati o životu, ali za njih izučavati njemački jezik i književnost, što je specijalnost Jasminina, ili ekonomske nauke, čime se bavi Sabina, jasno je da ne možemo. Sve što postižu, same postižu i na to sam i kao profesor i kao roditelj izuzetno ponosna – kaže profesorica Nusreta Đonlagić.

Na pitanje da li se među četiri doktora nauka u jednoj kući ponekad javi „naučna sujeta“, članovi porodice Đonlagić odgovaraju smijehom. Doduše, Sabina i Jasmina ne propuštaju da kažu da im činjenica da su im roditelji poznati univerzitetski profesori nije bila nikakvo olakšanje u toku školovanja.

CentralnoGrijanje

Jedino mjerilo

– Naprotiv, morale smo mnogo više da se dokazujemo nego da smo kćerke nekih drugih ljudi. Koliko zbog pozicije roditelja, još više da bismo dokazale da je u tom što radimo naš trud i naše znanje. Ljudi su ponekad, posebno u malim sredinama, skloni da minimiziraju vaše rezultate i da ih prikažu zaslugom vašeg roditelja, brata, rođaka. To opterećuje i vrijeđa, ali… Ne osvrćemo se više na to. Zaista ne razumijemo zašto je teško priznati nekome da je u nečemu dobar, da zna i da dobro radi, bez obzira čiji je sin ili kćerka – pitaju Sabina i Jasmina, prva asistent na Ekonomskom, druga na Filozofskom fakultetu – Odsjek za njemački jezik, Univerziteta u Tuzli.

Na Sabininu konstataciju da sredina voli da sudi bez argumenata, njen otac odgovara čuvenom izrekom svog još čuvenijeg daidže, književnika Meše Selimovića da vam se u Bosni može sve oprostiti osim uspjeha. Doduše, ne krije optimizam da sazrijevaju generacije kojima je znanje jedino mjerilo svačijeg uspjeha.

Strani jezici

Dr. Sabina, dr. Jasmina i njihova majka dr. Nusreta Đonlagić odlično govore engleski i njemački, dok otac i suprug dr. Mirsad, kaže, govori „samo“ engleski. Ne kriju da ljubomorno čuvaju svoj porodični mir i njeguju porodične adete te da ponekad vole skupa izaći, premda svi imaju svoj krug prijatelja.

(avaz.ba / Foto:A.Bajrić)