Trikovi za čistu i urednu kuću

Limun je prepun ljekovitih sastojaka, odlično se uklapa u brojna slana jela i poslastice i koristan je saveznik u jačanju imuniteta. Međutim, tu se njegove moći ne završavaju. Limun je odličan i kao ispomoć u čišćenju kuće. Evo na kojim ga površinama možete koristiti kako bi ih očistitli i vratili im sjaj.

Mesing

Uz pomoć limuna možete očistiti mesing, ali obavezno provjerite da limunov sok neće naškoditi mesingu. Prije nego što počnete čišćenje koristite malu oblast za testiranje efekta limunskog soka na ovom materijalu.

Kuhinjsko posuđe

Da biste očistili bakarne šerpe i lonce zaprljanje od masne hrane, takođe možete koristiti snagu limunovog soka.

Automobil

Mješavinom soli I limunovog soka u maloj bočici sa raspršivačem, možete očistiti hromirane detalje u vašem automobilu.

Malter

CentralnoGrijanje

Površine isprljane malterom, možete očistiti tako što ćete na četkicu za zube sipati limunov sok i time čistiti zaprljanu površinu.

Mikrovalna rerna

Vaša mikrovalna rerna može biti čista i svježa ukoliko je očistite prirodnim sredstvima. Činiju u koju ste sipali šolju vode i malo limunovog soka čarobnom mješavinom stavite u mikrovalnu i uključite da se grije nekoliko minuta. Izvadite činiju, a čistim peškirom ili kuhinjskom krpom obrišite unutrašnjost mikrotalasne.

Kanta za otpatke, frižider…

Koristeći toplu vodu pomješanu sa limunovim sokom, možete oribati i kantu za otpatke, kako bi uklonili neprijatan miris. Isto tako, ako u vodu za pranje frižidera ubacite sok od limuna, frižider će dobiti dodatnu svježinu.

Kupatilo

Sjajne površine svakog kupatila nakon nekog vremena postaju uflekane od vode, odnosno kamenca. Da biste im vratili stari sjaj, koristite limun. Limun isjecite na pola, i njime istrljajte površine.

(B92)