Traži se Srbin vehabija koji je planirao terorizam u Tuzli

Maksim Božić, rođen 6. februara 1990. u Bijeljini, traži se zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Kako navode iz Federalne uprave policije, aktom Općinskog suda u Tuzli izdana je naredba za raspisivanje međunarodne tjeralice. Naložena je mjera uhićenja i ekstradicije, a oni koji znaju nešto o njemu mogu se javit najbližoj policijskoj postaji. Vehabija Maksim Božić kojega je tijekom saslušanja u Tužiteljstvu BiH spomenuo terorist Mevlid Jašarević bio je uhićen još u maju 2010. godine u kući u tuzlanskom naselju Grabovica, čiji je vlasnik Enes Sejranić (27), također pripadnik vehabijskog pokreta.

Njih dvojica su navodno planirali teroristički napad na Brčanskoj Malti u Tuzli na dan obilježavanja oslobođenja od JNA.

Abu Muhamed

Prilikom pretresa prostorija pronađeni su predmeti koji podsjećaju na improviziranu eksplozivnu napravu, tvar koja podsjeća na eksploziv, upaljač, te nekoliko priručnika za rukovanje eksplozivnim sredstvima i napravama.

Nakon što je prešao na islam, Božić je pristupio vehabijama, a koristi imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. S njim je, kako je rekao Jašarević, u Beču slušao predavanja, kasete, CD-ove i govore o vehabijskom pokretu. Božić je iz Austrije protjeran 2008. godine poslije izdržavanja zatvorske kazne zbog više kaznenih djela. Vjeruju da je Božić prešao na islam u Austriji gdje se družio s djecom muslimanskih emigranata i tijekom boravka u toj zemlji nije upao u oči vlastima po ekstremnom islamizmu.

“Njegovi roditelji su razvedeni, a jedan od njih ga je odveo u glavni grad Austrije gdje se družio s djecom muslimanskih emigranata. Beč je europsko središte vehabizma i u tom gradu službuje njihov duhovni vođa imam Muhamed Porča.

Zato nije čudno da je Božić upravo u Beču upleten u vehabijsku mrežu. Za vehabije je veliki uspjeh privućinekog kršćanina…”, kažu iz sigurnosnih službi.

Božić je pod imenom Mirza Gradaščević otvorio profil na Facebooku preko kojega je kontaktirao veliki broj vjerskih istomišljenika. Po povratku u Bosnu upoznao se s Enesom Sejarnićem, ali se pretpostavlja da njih dvojica nisu dio neke organizirane terorističke mreže, već radikalni islamisti koji djeluju samostalno.

CentralnoGrijanje

Slobodni strijelci

“Božić i Sejarnić su ‘slobodni strijelci’ zadojeni ekstremizmom koji i kao takvi predstavljaju prijetnju za sigurnost, ali nisu dio neke sistemski organizirane terorističke mreže. Zato se njihovim uhićenjem neće razotkriti neka teroristička organizacija”, kaže izvor Pressa.

Nitko od Srba iz Bijeljine koji se prezivaju Božić nema informacije o svom prezimenjaku koji je prešao na islam i postao vehabija.

I profesor Fakulteta sigurnosti Zoran Dragišić iznenađen je činjenicom da je netko tko se zove Maksim Božić vehabija.

“Nikada nisam čuo za sličan primjer. Vjerujem kako je ovo pitanje za sociologe i psihologe da utvrde što je natjeralo mladog čovjeka na taj potez. Mislim da to nema puno veze s pitanjima sigurnosti i terorizma, čak ne mislim ni da je vrbovan”, zaključuje profesor Dragišić.

(Večernji.ba)