Traže tri miliona za održavanje zgrade Predsjedništva BiH!!!

0
161

Služba za zajedničke poslove institucija BiH zahtijeva tri miliona maraka iz budžetske rezerve za održavanje zgrade Predsjedništva BiH, a ukupna ovogodišnja rezerva iznosi 3,7 miliona KM.

Naime, zgradu Predsjedništva BiH od nedavno niko ne održava. Kako nam je rečeno, samo se povremeno očiste kabineti tri člana Predsjedništva BiH, potvrđeno je iz ove institucije.

Ovakva situacija nastala je nakon što je Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, koja je dosada održavala zgradu, iselila iz zgrade Predsjedništva na novu adresu.

Sada bi brigu o zgradi trebala preuzeti Služba za zajedničke poslove institucija BiH, a Vijeće ministara BiH sutra će na sjednici donijeti odluku o odobravanju dodatnih sredstava. Državna služba nije preuzela održavanje Predsjedništva, jer od Vijeća ministrara BiH traži dodatna tri milona KM, tvrdeći da im treba veći broj uposlenih!

Ova sredstva trebala bi biti preusmjerena iz budžetskih rezervi za 2014. godinu koje ukupno iznose 3,7 miliona KM, što bi značilo da će u rezervama ostati samo 700.000 KM, a koje će se moći koristiti u slučaju požara, poplava ili drugih nepredviđenih situacija!

– Mi se iskreno nadamo da će Vijeće ministara reagirati što prije, jer niko ne održava svečane salone gdje se održavaju važni sastanci. Kancelarije mi sami sređujemo – kažu  iz Press službe Predsjedništva BiH.

Fuad Kasumović, bivši zamjenik ministra trezora i finansija BiH  kazao je da će osim predviđenih 3,7 miliona KM budžetskih rezervi, vjerovatno ostati u državnoj kasi još novca od prošle godine, te to nije problem.

– Ali, ne znam zbog čega tako velik iznos traži Služba za zajedničke poslove institucija BiH. Pa za taj novac se može napraviti nova zgrada, a ne samo održavati i čistiti objekt – kazao je Kasumović.

(NAP)