“Transavia” leti za BiH već od 2015. godine?

0
125

“Transavia”, firma kćerka holandske nacionalne aviokompanije KLM, zainteresirana je da možda već od 2015. godine uvede jeftine aviolinije iz Holandije za Bosnu i Hercegovinu!

Otvoren razgovor

Zaključak je to razgovora Ahmeta Halilovića, ambasadora BiH u Holandiji, s Rojom Shirderom (Roy Scheerder), komercijalnim direktorom aviokompanije “Transavia”.

– Naglasio sam značaj uspostavljanja ovakve aviolinije zbog turističkih potencijala BiH, kao i zbog brojne bh. dijaspore u Holandiji, potencijalnih korisnika usluga te velikog broja građana BiH iz Sjeverne Amerike koji preko Amsterdama putuju za BiH – rekao nam je Halilović nakon razgovora sa Shirderom.

Istaknut je i evidentan porast broja holandskih turista koji posjećuju BiH i intenzivnija privredna saradnja dvije zemlje u posljednje vrijeme.

Predstavnik “Transavije” rekao je u otvorenom razgovoru da se odluka o proširivanju poslovanja i ekspanziji na nova tržišta, u načelu, donosi godinu ranije, što znači da do eventualnog uspostavljanja aviolinije na relaciji Holandija – BiH može doći najranije 2015. godine.

Atraktivne lokacije

– Rečeno nam je da je jedna od najvažnijih pretpostavki za uspostavljanje nove aviolinije turistička atraktivnost lokacije, kao i interes holandskih građana, te da u praksi najčešće sarađuju s lokalnim tour operaterima kako bi na taj način ispitali mogućnosti i potencijale tržišta – dodao je bh. ambasador.

Na potezu i turistički radnici

Na potezu su, smatraju u Ambasadi BiH u Hagu, između ostalih, i turistički radnici BiH. Na ovaj način otvara se mogućnost dogovora i čarter-letova na relaciji Holandija – BiH, posebno u ljetnom periodu.

(Dnevni Avaz)