Totalni krah zimske sezone u BiH

0
160

Zimska turistička sezona u BiH zbog nedostatka snijega doživjela je veliki krah, zbog čega su prihodi smanjeni za čak 90 posto!

Vlasnici skijališta kažu da bilježe velike gubitke, turista skoro da i nema, a broj skijaša je također opao za 90 posto, prenose Nezavisne.com.

“Radi nam samo bejbi lift jer je ostalo skroz malo snijega. Ostali smo bez velikog broja skijaša, a prihodi su nam ispod 10 odsto. Špica sezona je od 20. decembra do kraja januara, kada dolaze kvalitetni gosti koji hoće potrošiti, a mi taj period nismo imali ni snijega ni skijaša”, kazao je Goran Šarić, iz Ski-centra “Vlašić ski”.

Kako kaže, uradili su sve da spasu ovogodišnju sezonu, ali im nije pošlo za rukom jer skijanje ne može zamijeniti ništa.

“Imamo vikendom nešto gostiju, onih koji su ranije rezervisali, ali da se ne lažemo ništa skijanje ne može zamijeniti. Imamo jahanje, šetanje, paraglajdere, ali nije to to”, naglasio je Šarić, dodajući da su i cijene u hotelima snižene 15 posto.

Da je ovogodišnja skijaška sezona doživjela propast potvrdila je i Zorica Stojanović, stručni saradnik za odnose s javnošću, marketing i prodaju OC “Jahorina”, koja kaže da nikakva alternativna rješenja u ovom trenutku ne mogu privući turiste.

“Pored toga što radi staza ‘Prača’, koja je prekrivena vještačkim snijegom, ovogodišnja sezona je izuzetno loša. Turisti dolaze isključivo zbog skijanja, te bilo kakva alternativna rješenja koja nudimo nisu toliko zanimljiva za posjetioce”, kazala je Stojanovićeva.

Kako kaže, u prošloj godini su imali milion skijaša, a ove svega 50.000.

Ona je dodala da gostiju na Jahorini ima, ali je taj broj nedovoljan, a prihod duplo smanjen u odnosu na prošlu godinu.
Imamo jahanje, šetanje, paraglajdere, ali nije to to, naglasio Šarić.

(brzevijesti.ba)

Zabrinut je i Dragan Pauković, koji radi u Ski-centru “Kozara”, koji kaže da su uz pomoć vještačkog snijega nekoliko puta pokušali da otvore sezonu skijanja, međutim nisu uspjeli jer je uzlazna putanja na stazi veoma loša.

“U više navrata smo pokušali osposobiti stazu, ali je to nemoguće. Trenutno nemamo posjetilaca jer je centar zatvoren i ne radi. Zbog jako loše zimske sezone imamo mnogo izdataka, a nemamo nikakvih prihoda”, kazao je Pauković.

Muamera Šehić, portparol Kantonalnog preduzeća “ZOI ’84 OCS”, koje upravlja Ski-centrom “Bjelašnica – Igman”, ističe da svaki dan bilježe ogromne gubitke.
“Prošle godine u ovo doba imali smo hiljade posjetilaca, a sada je stanje, što se posjećenosti tiče, neuporedivo lošije”, rekla je Šehićeva.

Da ovogodišnjoj skijaškoj sezoni nema spasa potvrđuju i najave meteorologa, koji kažu da će i februar i mart biti bez snijega i velikog zahlađenja.

“Tokom ovog vikenda će biti oblačno vrijeme s kišom, intenzivnijom na jugozapadu i jugu, koja će sredinom dana prestati i doći će do djelimičnog razvedravanja. U ponedjeljak će padati slaba kiša, osim u višim planinama, gdje se očekuje snijeg. Maksimalna dnevna temperatura biće 11, a na višim planinama do jedan stepen Celzijusov”, prognozirali su u petak meteorolozi.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog, kaže da se 26. i 27. februara očekuje manje zahlađenje, koje će biti praćeno samo kišom, dok je malo snijega moguće na višim predjelima.
“Minimalna temperatura u februaru kretaće se oko nule, dok je maksimalana 12 stepeni. Početkom marta minimalna temperature biće oko tri, dok će maksimalna biti oko 13 stepeni”, istakao je on.