“Tomos” se ponovo proizvodi

Dobra vijest za ljubitelje takozvanih “tomosa” – fabrika mopeda “Tomos” iz Kopra, poslije godinu dana pauze, počela je ponovo raditi i izvoziti svoje proizvode, prenosi srbijanski Mondo.

“Mjesečno se proizvede oko 600 motora, po ugledu na svjetske trendove. Okviri i agregati proizvode se u Sloveniji, a ostali djelovi stižu sa Dalekog istoka”, kaže direktor “Tomosa” Matjaža Kanduča.

“Idemo na kvalitet, više volimo prodati skuplje, a kvalitetnije nego jeftinije, jer Kinezima ne možeš cijenom parirati”, kaže Kanduč. On kaže da “Tomos” parira retro izgledom, kao što je moped kojim osvaja Veliku Britaniju, sa cijenom od 950 do 1.450 eura.

CentralnoGrijanje

“Mi radimo po starim receptima koji su se pokazali najboljima”, kaže direktor, dodajući da za sada ima 25 zaposlenih, ali sa povećanjem narudžbina, planirano je i novo zapošljavanje.

On je podsjetio da je rast “Tomosa” zaustavljen osasmdesetih godina prošlog vijeka, kada je fabrika pokušala da sačuva brend prebacivanjem proizvodnje u Tursku, ali to se nije pokazalo dobrim.

(brzevijesti.ba)