Tinejdžeri i djeca sve više oboljevaju od virusa HIV

U svijetu je povećan broj adolescenata zaraženih vurusom HIV-a – sa tom bolešću živi više od dva miliona adolescenata uzrasta od 10 do 19 godina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), stopa smrtnosti od SIDE /sindrom pada imuniteta, izazvan HIV-om/ među veoma mladim ljudima  veća je nego kod starijih.

Glavni razlog ovakvom trendu jeste činjenica da nije uspostavljen sistem obaveznog testiranja djece na HIV.

U prošlosti je najveći procenat inficiranih HIV-om činila starosna grupa 20 do 29 godina, a sada ih sustižu tinejdžeri.

Među tinejdžerima je primjetan konstantno visok nivo novih slučajeva SIDE. To se posebno odnosi na  tinejdžera u podsaharskoj Africi.

U posebno rizičnu grupu spadaju intravenozni korisnici droga. Na primjer, poznato je da u istočnoj Evropi više od 30 odsto mladih narkomana ima vurus HIV-a.

WHO upozorava da je smrtnost među djecom i adolescentim, zaraženim HIV-om, u posljednjih osam godina “porasla” čak za 50 odsto!

CentralnoGrijanje

Ljekari su, sa druge strane, uspjeli da za trećinu smanje broj umrlih od HIV-a među odraslima.

Problem nije u tome da se sida kod djece teže liječi, već u tome što se kasno otkriva. Tinejdžeri ne idu na dublje pretrage. Njih praktično niko nigdje ne testira na HIV infekciju.

Ljekari pozivaju da se kod učenika uvede obavezno testiranje na HIV. Kako su u prelaznom uzrastu tinejdžeri često u sukobu sa svojim roditeljima, ne vjeruju im i ne žele da slušaju “ponavljanje jednih te istih priča”, treba im omogućiti da se testiraju na HIV bez saglasnosti odraslih – navode stručnjaci.

Ljekari podsjećaju da je SIDA neizlječiva, u smislu da osoba ostaje zauvijek nosilac virusa. Ali, uz blagovremenu terapiju, kao kod dijabetesa ili hipertenzije, dok čovjek uzima lijekove, može zaustaviti  njeno napredovanje.

Prema podacima UN, u svijetu danas živi 34 miliona ljudi sa virusom HIV-a. Svaki treći od njih slučajno je saznao da je bolestan.

SRNA