Teška sudbina Dževada Smajlovića: Udar groma mu uništio sve što je stekao

Teška sudbina Dževada Smajlovića: Udar groma mu uništio sve što je stekao

RSD Sloboda

BIH ove godine u više navrata zadesilo je veliko nevrijeme.  Velikom broju građana polave su uništile što su sticali godinama. Priroda je bila nemilosrdna i prema Dževadu Smajloviću, Srebreničaninu koji dvadeset godina živi u naselju Mihatovići kod Tuzle. Njemu je od udara groma uništena većina imovine.

RMU Banovići

Na zgarištu koje vidite, prije desetak dana bila je štala, poljoprivredne mašine, hrana za stoku. Dževadu Smajloviću sve je uništeno u samo nekoliko minuta.

Dževad je preživio srebreničku golgotu, nakon čega godinama živi u izbjegličkom naselju Mihatovići. Tu se bavi građevinom i poljoprivredom. Mašine koje su mu uništene bile su mu jedini izvor zarade.

“Ovo mi je posljednji trzaj koji me potrefio. Teško mi pada ovo. Neka mi urade uviđaj, neka vide šta se može. Ako može Opština, Kanton, Civilna zaštita, Organizacija demobilisanih boraca, ja mislim da sam i ja među njima, normalno da jesam, nemam primanja nikakvih, nemam nigdje ništa, ovo što sam stekao stekao sam vlastitim radom i rukama“, rekao  je Dževad.

Civilna zaštita grada Tuzla, napravila je preliminarnu procjenu šteta od poplava i prirodnih nepogoda, koja je veća od četiri miliona maraka. Komisije za procjenu individualnih šteta su na terenu od danas. 430 je prijava šteta od poplava, kako od fizičkih tako i od pravnih lica.

“Štetu koja je nastala djelovanjem prirodne nesreće nadoknađuje osiguravajuće društvo ako je imovina osigurana. Svi nivoi vlasti od lokalne zajednice pa do države su na određeni način zakonski obavezni spram mogućnosti da rade na otklanjanju šteta. Ne postoji obaveza nadoknade šteta bilo kome”, kazao je Slavko Stjepić, šef Službe civilne zaštite Grada Tuzla.

Jasno je ovo i Dževadu, ali kaže da ipak očekuje pomoć, da prevaziđe nevolju koja ga je snašla.

Smajlović vjeruje i nada se pomoći dobrih ljudi, koji će prepoznati njegove probleme. Američki naučnici su izračunali da su šanse da vas udari grom u toku života, 1:30.000, a šansa da neko od vlasti pomogne Dževadu Smajloviću očito je manja i od toga.

(Vahidin Mujagić/  O kanal)