Taranis tehnološki najnapredniji avion ikada proizveden (Video)

Bespilotni avion za koju kažu da je tehnološki najnapredniji avion ikada proizveden u Velikoj Britaniji, uspješno je izvela prve probne letove, objavili su vojni zvaničnici ove evropske države u srijedu navečer.

Probni letovi aviona Taranis, vrijedne 223 miliona eura i proizvedene u najvećoj tajnosti, izvedeni su u avgustu prošle godine na neimenovanoj lokaciji, vjeruje se negde u australskoj pustinji, saopćilo je Ministarstvo odbrane na brifingu u Londonu.

Novi avion, prema izvještajima, predstavlja prototip za prvi britanski nevidljivi borbeni bespilotni avion koja treba postati operativna 2030-ih godina, navodi AFP.

Iako je dug poput autobusa, Taranis teško može biti otkriven. Njime čovjek upravlja sa zemlje i može se koristiti za nadzor ili za napade. Ime je dobio po keltskom bogu groma.

Ministar za vojnu opremu, podršku i tehnologiju Philip Dunne rekao je da je to – najnapredniji avionski sistem do sada osmišljen, dizajniran i proizveden u Velikoj Britaniji.

CentralnoGrijanje

– Pomoći će u očuvanju britanskih interesa u budućnosti, kao i da britanska industrija zadrži svoju konkurentnost na svjetskom tržištu – dodao je.

Projekat Taranis zajednički finansiraju Vlada Velike Britanije, kompanija BAE, te drugi partneri na projektu poput Rolls-Roycea i QinetiQa.

Iako britanci tvrde da su drugi po veličini svjetski izvoznik odbrambene opreme i usluga iz Sjedinjenih Američkih Država, sa 100.000 osoba zaposlenih u ovom sektoru, izgledi za ovu industriju su sve lošiji zbog smanjenja budžeta Vlade i jačanja konkurencije.

 

 

(Avaz)