Tadić: Idem na izbore, juče sam odlučio

0
70

 Juče sam doneo odluku da idem na izbore – rekao je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i donedavni počasni predsednik Demokratske stranke u emisiji Stav Srbije TV Prva.

– Nemam trenutno vremena da napravim stranku, niti je to bio plan. Kakvo će ime biti koalicije, ne znam. Dinkić mi se obratio i s njim sam razgovarao, ali neću da kažem ko su partneri, jer nisam s njima razgovarao – rekao je Tadić.

On je kazao da razgovara s onim ljudima s kojima može da napravi koherentnu koaliciju.

Očekujem deset odsto glasova

Tadić je naveo da svojim delovanjem nastoji da upotpuni prazninu na političkoj sceni Srbije

– Nema nijedna stranka samostalno iznad deset odsto onih koji izlaze na izbore, to stvara asimetriju u društvu, a asimetrija je opasna – je opasna.

Tadić smatra da bi za njega uspeh na izborima bilo sve iznad deset odsto glasova.

On je smatra opasnim da Srbija padne u ruke jedne političke stranke – SNS za koju je uveren da ne ume da vodi Srbiju.

Tabloidi
On je, govoreći o tabloidima, rekao da su strašni napadi i na Đilasa, čak i od onih medija koje je stvorio. “Moja odgovornost je što tabloidi nisu izgubili ulogu koju su imali i za mog mandata, ali ne u ovolikoj meri”, rekao je Tadić.

 – U vreme kada sam pravio koaliciju s Dačićem govorili su da je to izdaja, a danas da je Dačić novi Čerčil. Govorim o Vesni Pešić. I stvarno ne mogu da dajem podršku politici koja ide naglo na desno, pa naglo na levo – rekao je Tadić.

Vučić, ocenjuje Tadić, nije diktator već kreira autoritarni režim i to je opasno za Srbiju.

Ne zanima me Živkovićeva tužba

Zoran Živković, bivši premijer i član DS, svojevremeno protivkandidat Tadiću za mesto predsednika stranke, prema Tadićevim rečima, nije bio glavni promoter politike koja je dovela do sunovrata DS, ali je bio u kontaktu s akterima te politike.

– On pripada biznis klanu koji smatra da politika može biti povezana s biznisom s čime se ne slažem – rekao je Tadić.

 On je kazao da ga tužba koju je protiv njega najavio Zoran Živković “ne zanima”.

 – Ne mogu ja biti u političkoj koaliciji s ljudima koji smatraju da sam šef mafije, a draganu Đilasu ostavljam mogućnost da s ljudima koji smatraju da sam bio šef mafije pravi koaliciju – kaže Tadić. On je više puta naveo da se njegove reči odnose isključivo na predizbornu koaliciju.

Nisam se dogovarao s Vučićem

S Vučićem se, kazao je, video pre više meseci, ali nisu razgovarali o izborima u Srbiji.

– Uostalom, Vučić vodi takvu politiku da je snjima nemoguće napraviti nekakav dogovor pre izbora – kazao je.

On ne misli da svojim, izlaskom rastura DS.

– Ljudi koji su glasali za moju politiku više nisu glasači DS – rekao je bivši predsednik DS.

 On je naveo da mu nije jasan razlog zašto DS neće s SNS insinuirajući da je razlog zašto to Đilas ne želi to što je smenjen s mesta gradonačelnika.

Ključni obrazovanje i kultura

Tadić svojom velikom greškom smatra što nije obratio pažnju na ključne probleme Srbije.

– Ključni problem Srbije je ne samo politička kultura već i obrazovanje. Moja bvelika greška je što sam u svim pregovorima više vodio računa ko će voditi ministarstvo finasija nego ministarstvo odbrane. Neophodna je reforma obrazovanja i kulture – smatra Tadić.

Tadić je prošle nedelje istupio iz Demokratske stranke i najavio da će najaviti da li će se politički angažovati na izborima.

 

(Blic)