Svjetski mediji o Erdoganovoj pobjedi na izborima: Turska je napravila izbor

Predsjednički izbori u Turskoj, na kojima je prema nezvaničnim rezultatima pobijedio aktuelni premijer Recep Tayyip Erdogan, zauzeli su mjesto i u vodecim svjetskim medijima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačka web-stranica “Spiegel Online” objavila je vijest pod naslovom “Erdoganova pobjeda”, napisavši da je Erdogan spreman za proslavu svoje pobjede te da je do ozvaničenja izbornih rezultata ostalo još malo.

“Turska se odlučila za snažnog čovjeka”, napisao je Spiegel Online.

Njemački “Bild” u članku pod naslovom “Turska je napravila izbor”, napisao je da je Erdogan na predsjedničkim izborima osvojio više od 50 posto glasova te da je “predsjedničke izbore u Turskoj osvojio favorit”.

Britanski BBC je objavio da je Recep Tayyip Erdogan osvojio svoje prve predsjedničke izbore te da je osvojio 52 posto glasova.

Reporter BBC-a Mark Lowen koji je u Ankari pratio predsjedničke izbore u svom komentaru je napisao:

CentralnoGrijanje

“U Turskoj, koja je zarobljena između kriza u Iraku, Siriji i Ukrajini i koja je važan saveznik Zapada, ko god bude izabran za predsjednika bit će na važnoj geopolitičkoj poziciji”.

Na internet-stranici uglednog “The Guardiana” navedeno je da će današnja pobjeda Erdogana još više učvrstiti njegovu dominaciju Turskom.

Predsjednički izbori imali su odjeka i u francuskim medijima, a list “Le Figaro” na svom portalu je objavio da je Erdogan prvi predsjednik izabran direktno, glasovima naroda.

Novinska agencija AFP napisala je kako pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima nije iznenađujuća te da Erdogan i pored svih kritika nije izgubio svoju popularnost.

AFP je kandidata Ekmeleddina Ihsanoglua nazvala “starim djedom” te objavila da treći kandidat “41-godišnji Demirtaš, koji je zapamćen po fotogeničnom osmjehu” nije osvojio željeni broj glasova.

 Erdoganova pobjeda na predsjedničkim izborima također je zauzela mjesto u mnogobrojnim medijima u Italiji, Španiji, Švicarskoj, Holandiji, Bugarskoj, Grčkoj, Kanadi, Rusiji, Danskoj, Belgiji i drugim zemljama.