Svijest o LGBT: Zgrada Ambasade SAD u BiH u duginim bojama

0
18

Ambasada SAD u Sarajevu će povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije biti osvijetljena duginim bojama kako bi se podigla svijest o kršenju prava osoba lezbijske, gay, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT).

U saopštenju Ambasade SAD u BiH navodi se da će pročelje zgrade Ambasade biti osvijetljeno u duginim bojama od sumraka 15. maja do svitanja 17. maja, piše “N1“.

Ovo je treća godina zaredom da će Ambasada SAD u BiH biti osvijetljena duginim bojama u čast Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Ambasada SAD i USAID biće domaćini prijemu koji će biti održan sutra u 20.00 sati u kafeu “Ambijent” na platou “Importane centra” u Sarajevu.

Na početku prijema, ambasador SAD u BiH Maureen Cormack obratiće se, te pritisnuti prekidač i upaliti osvjetljenje zgrade Ambasade SAD u duginim bojama kao simbol različitosti i obaveze da se poštuju ljudska prava svih ljudi.
Homofobija je i dalje problem rasprostranjen širom svijeta i SAD su predane borbi protiv ovog i svih ostalih vidova netolerancije, navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD dodaju da su u BiH LGBT osobama često uskraćena ljudska prava i osnovne slobode, a zajednica takvih osoba je i dalje marginalizovana i gotovo nevidljiva grupa.

Od 2005. godine, 17. maj se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u više od 130 zemalja.

(N1)