Švicarac izbjegao svjedočenje, Bibi i dalje u bijegu

U Kantonalnom sudu Tuzla jučer je počelo suđenje Amiru Lisičiću zvanom Švabo, optuženom za pokušaj ubistva Amira Hodžića u pucnjavi koja se 22. juna prošle godine dogodila na platou kod tuzlanske zgrade “Titanik”.

Imali pištolje

U vatrenom obračunu te noći ubijen je Emir Džinić, blizak prijatelj Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac, a za Džinićevo ubistvo osumnjičen je Damir Mehić zvani Bibi, koji je od tada u bijegu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Među jučerašnjim svjedocima pojavio se i oštećeni Amir Hodžić, koji je te noći teško ranjen u predjelu glave.

– Vidio sam te večeri Lisičića, koji je držao pištolj u ruci. Prepoznao sam ga i, kada je počela pucnjava, vidio sam da me nišani – kazao je Hodžić, koji je priznao da su on, ubijeni Emir Džinić i Nail Hodžić imali pištolje.

Uviđaj na mjestu pucnjave gdje je ubijen Emir Džinić

Na prvom ročištu iskaz je dao i Zijad Sokolović, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji je sporne večeri patrolirao dijelom grada gdje se sve i dešavalo.

– Kolega Nermin Kalamujić i ja patrolirali smo tim dijelom grada. Dobili smo informaciju da se u blizini “Mercatora” dogodila pucnjava, ali kada smo došli, tamo ničega nije bilo. Nekoliko minuta poslije vidjeli smo da iz pravca zgrade “Titanik” trče tri muškarca i nose jednog (Denisa Rahmanovića, op. a). Ubacili su ga u crni Audi i odvezli se autom. Jedan od njih bio je Damir Mehić Bibi. Iza njih je trčao krupniji muškarac, koji je sjeo u Mercedes njemačkih tablica te se odvezao za njima – kazao je Sokolović.

CentralnoGrijanje

Za svjedoka je jučer bio pozvan i Mersed Hadžić, ali se nije pojavio u sudnici.

Zaraćene grupe

Podsjećamo, u ovom obračunu učestvovale su dvije zaraćene tuzlanske grupe, čije su neformalne vođe Damir Mehić Bibi te Mersed Hadžić. Te noći s Hadžićem u društvu bili su ubijeni Džinić te braća Amir i Nail Hodžić.

Osim ubijenog Džinića i ranjenog Amira Hodžića, teško je ranjen i Nail Hodžić, kao i Denis Rahmanović, pristalica Mehićeve grupe, koji je te noći radio na osiguranju novootvorenog kafe-bara “Sagitarius”, u čijoj se neposrednoj blizini i dogodio obračun.

Iskaze su jučer dali i Melisa Kuduzović, direktorica “Sagitariusa”, te njen otac Izudin, koji je te noći prisustvovao otvorenju kafića.

Kafić je osiguravala zaštitarska agencija “Flek”, a prema iskazu Melise Kuduzović, do manjeg nesporazuma došlo je kada osiguranje nije dalo Hadžiću da uđe u objekt.

– Tada sam prišla vratima i kazala da svi gosti smiju ući u kafe-bar. Osiguranje ih je pustilo, otišli su do toaleta, gdje su se kratko zadržali, a potom su izašli vani. Nisam tada znala o kome je riječ. Poslije sam, jer je često navraćao na kafu, saznala da se radi o Mersedu Hadžiću. Pucnjava se dogodila 55 minuta nakon što su napustili lokal – kazala je Melisa Kuduzović.

(Avaz.ba/ Foto: Avaz.ba)