Svi oglasi za poslove u Državi Katar nisu povezani sa potpisanim Sporazumom

0
105

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine upozorava građane da potpisani Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar još uvijek nije stupio na snagu jer je potrebno da prođe proceduru ratifikacije u obje države.

– Kada se to desi javnost će biti obaviještena o tome. Svi oglasi za poslove u Državi Katar koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim Sporazumom niti je zapošljavanje regulirano na način kako će to biti kada Sporazum stupi na snagu, te apelujemo na građane da budu posebno oprezni kada kontaktiraju osobe koje u ovom trenutku nude poslove u Državi Katar – kaže se u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Podsjećaju  da kada Sporazum stupi na snagu da će zapošljavanje  ići preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima i kantonalnim službama zapošljavanja, te Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

Zahtjevi za angažiranje radnika iz BiH će, kako se navodi,  morati sadržavati  informacije o neophodnom kvalifikacijama, iskustvu i specijalizaciji, pretpostavljenom trajanju ugovora, detaljne uvjete zaposlenja, informacije o  plaćama, otpremninama na kraju službe, periodu probnog rada i pogodnostima koje se tiču prijevoza, zdravstvene zaštite i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu.

(Fena)