Sve više mladih u RS želi da uči ruski jezik

Mladi u Republici Srpskoj (RS) žele da uče ruski jezik i očekuju njegov povratak u obrazovni sistem, rečeno je večeras u Banjoj Luci na predstavljanju Zbornika konferencije o statusu ruskog jezika u RS, održane u junu prošle godine u Banja Luci.

To je potvrdilo istraživanje Društva srpsko–ruskog prijateljstva “Bratstvo” iz Banje Luke, provedeno prošle godine u RS, izjavio je predsjednik ovog društva Rajko Ćulibrk.

Dodao je da rezultati istraživanja, provedenog na uzorku od 800 mladih, govore da 50 posto ispitanika smatra da je ruski jezik nedovoljno prisutan u RS.

“Više od 60 posto njih želi da uči ruski jezik i smatraju da je po značaju odmah iza engleskog i njemačkog”, rekao je Ćulibrk.

Kazao je da je jedan od najčešće navedenih razloga zašto treba učiti ruski jezik “mogućnost zapošljavanja”.

“Svi ispitanici smatraju da je najbolji način za popularizaciju ruskog jezika njegov povratak u obrazovni sistem RS”, naveo je Ćulibrk.

CentralnoGrijanje

Prema njegovim riječima, pomenuto istraživanje bilo je prvi korak u projektu povratka ruskog jezika u obrazovni sistem RS.

“Osim toga, pokrenuli smo registar profesora i nastavnika ruskog jezika u RS, jer nam je cilj da na jednom mjestu okupimo sav kvalifikovani kadar za izučavanje ruskog jezika, koji ćemo moći da aktiviramo kada to bude potrebno”, kazao je Ćulibrk.

Dodao je da je naredni korak u realizaciji ovog projekta mnogo aktivnije obraćanje institucijama, Vladi RS i Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Promociji Zbornika u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci prisustvovali su ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva, predstavnici Ruskog centra “Ruski mir”, te predstavnici Odsjeka za ruski i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Banja Luci.

(ONASA)