Sve plaćeno : Švedska stipendira 10 studenata sa Balkana

0
105

Broj stipendija za studente sa Balkana, koji uspiju da upišu postdiplomske studije, švedski institut je za 2014. dodatno povećao. Tako će ove godine studentima iz balkanskih zemalja biti dodijeljeno od 10 do 15 stipendija koje pokrivaju sve troškove života kao i ukupnu školarinu na univerzitetu, na kojem student bude primljen, u periodu od dvije godine.

Zahtjev za stipendiju u Švedskoj od zemalja iz regije mogu podnijeti studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a prijave su od 3. do 11. februara 2014. godine.

Školarinu direktno uplaćuje Švedski institut univerzitetu gde je student upisan dok se stipendija isplaćuje studentu, a iznosi 9.000 švedskih kruna, ili 1.020 eura mjesečno. Osim toga, plaćeni su i svi putni troškovi za studenta u visini od 5.000 švedskih kruna, odnosno 570 eura.

Inače, nakon što je u Švedskoj uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih država značajno je opao posljednjih nekoliko godina. Privrednici i univerziteti u toj zemlji stoga upozoravaju kako je privlačenje talentovanih i uspješnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svetu.

Predlažu da Švedska u narednom periodu ponudi više stipendija i radnih mjesta studentima koji dolaze na studije u tu zemlju. Čak se predlaže i mogućnost da strani studenti nakon završenog školovanja na švedskom univerzitetu dobiju priliku i da ostanu u toj zemlji.

Cilj švedskih vlasti i univerziteta je da u narednom periodu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1.500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 % ostane u toj razvijenoj evropskoj zemlji.

Švedska broji 42 javne institucije visokog obrazovanja, te one nude više od 500 magistarskih studija raznih znanstvenih područja na engleskom jeziku. Švedski univerziteti i instituti poznati su po pristupu usmjerenom na potrebe studenata te naglasku na radu u grupama, a kvalitet obrazovanja koje nude je priznat u svjetskim okvirima.

Univerziteti u Lundu i Upsali često se mogu naći na rang listi 100 najboljih fakulteta na svijetu, što ih svrstava među elitnih 0.5 odsto najcjenjenijih mjesta za obrazovanje, dok se Medicinski fakultet Karolinska Institutet nalazi među najprestižnijim fakultetima u Evropi, te zauzima visoko 32. mesto na globalnoj ljestvici. Na polju znanstvenih istraživanja u strojarstvu i tehnologiji izdvaja se Kraljevski institut za tehnologiju u Štokholmu – Kungliga Tekniska Hogskolan.

(Anadolija)