SVE IM OPROSTILI: Evropska unija odmrzla Miloševićima imovinu!

Ketrin Ešton u ime EK predložila da se ukine uredba po kojoj je zamrznuta imovina porodice Slobodana Miloševića; Savjet EU utvrdio da Miloševići i sedmorica generala i oficira više ne predstavljaju opasnost za učvršćivanje demokratije.

Evropska unija ukinula je odredbu kojom je porodici Milošević – Borislavu, Slobodanu, Mirjani Marković i njihovoj djeci Mariji i Marku, kao i snahi Milici Gajić, zamrznuta imovina u zemljama Evropske unije! Pored porodice Milošević, na spisku je još sedmoro osoba – Milan Milutinović, nekadašnji predsednik Srbije, Dragoljub Ojdanić, general, nekadašnji ministar odbrane, Nikola Šainović, nekadašnji zamjenik predsjednika Vlade SR Jugoslavije, Vlajko Stojiljković, nekadašnji ministar policije, Mile Mrkšić, general, Miroslav Radić, oficir, i Veselin Šljivančanin, oficir.

ketrin-eston-rojters-1410984148-569941

Nisu prijetnja demokratiji

Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbijednost, u ime Evropske komisije, u ponedeljak, 15. septembra, predložila je da se ukine Uredba 2488/2000 Saveta EU, po kojoj je u EU bila zamrznuta imovina nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i lica iz njegovog bližeg okruženja.

I nju skinuli s liste... Milica Gajić
I nju skinuli s liste… Milica Gajić

– S obzirom na to da je Savjet EU u međuvremenu utvrdio da ne postoji više razlog za restriktivne mjere protiv u dodatku navedenih lica jer ona više ne predstavljaju opasnost za učvršćivanje demokratije, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost i čitava Komisija EU predlažu da se ukine gorena vedena uredba. Čim Savjet EU prihvati ovaj prijedlog, te se on objavi u Službenom listu EU, biće odmrznuta imovina preostalim licima, koja su do danas na listi onih kojima je imovina zamrznuta – saznajemo u austrijskom parlamentu.

Crna lista iz devedesetih

U izjavi za Kurir Mirjana Marković tvrdi da njena porodica i ona nemaju ništa od imovine u zemljama EU!
– Ni ja, ni moj muž, ni naša djeca Marija i Marko, nemamo nikakvu imovinu u zemljama EU, nikad nismo ni imali – poručila je Marković, ali nije želela da komentariše kako se oseća povodom odluke EU.
I porodični prijatelj porodice Milošević-Marković Dragan Hadži Antić tvrdi da oni nemaju ništa od imovine u zemljama EU.
– To je stari spisak, odluka još iz 1999. ili 2000. godine, a odredbom o zamrzavanju imovine, tada im je zabranjeno i da putuju u zemlje EU – kaže Antić.

SA SPISKA TROJE MRTVO

1. Slobodan Milošević bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije
Preminuo je u pritvoru, u svojoj ćeliji u Sheveningenu 11. marta 2006. godine. Njegovo beživotno tijelo pronašli su stražari, odmah su pozvali osoblje pritvorske jedinice i dežurnog ljekara, koji je potvrdio Miloševićevu smrt.

CentralnoGrijanje

2. Borislav Milošević brat Slobodana Miloševića i bivši ambasador SR Jugoslavije u Rusiji
Preminuo je u Beogradu 29. juna 2013. godine, posle duge i teške bolesti. Milošević je umro u bolnici, u Kliničko-bolničkom centru Dedinje.

3. Vlajko Stojiljković bivši ministar unutrašnjih poslova SR Jugoslavije
Jedini ministar policije na svijetu koji je optužen za ratne zločine i za kojim je raspisana potjernica Haškog tribunala. Na dan kada je usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, 11. aprila 2002. Stojiljković je pokušao da oduzme sebi život na stepeništu Skupštine. Podlegao je povredama dva dana kasnije.

REAGOVANJA/ Niko nema imovinu u EU?!

Veselin Šljivančanin, oficir
MILO MI JE ZBOG ODLUKE, ALI NEMAM NIŠTA

Hvala bogu! Nisam čuo za tu vest, ali mi je milo. Nemam nikakvu imovinu u EU. Međutim, milo mi je što je EU pomenula moje ime, što žele da se iskupe.

Milan Milutinović, bivši šef države
DOBRA VEST, ALI NEMAM NIŠTA

Lično nemam imovinu niti sredstva u Evropskoj uniji. Sa moralnog stanovišta, to je svakako dobra vijest i dobra poruka za našu zemlju.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, predsednik SPS
UKINUTI SVE CRNE LISTE

Posle 15 godina, bio bi red da se ukinu sve crne liste iz tog vremena.
Mislim da je to dobra odluka.

(kurir)