Sve blagodati jabukovog sirćeta

0
181

Jabukovo sirće je bogato vitaminima A, B, C, mineralima florom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i gvožđem i sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.

Jabuka kao glavni sastojak ima vrlo visoka nutritivna svojstva, sadrži brojne vitamine i minerale među kojima je možda najvrijedniji pektin – prehrambeno vlakno rastopivo u vodi koje ima sposobnost vezivanja vode u probavnom sistemu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti.

Osim kao dodatak salati jabukovo sirće može se koristiti mnogo šire, piše B92. Razrijeđen sa vodom ili nanijet direktno na kožu, jabukovo sirće je namirnica koja zaista zlata vrijedi.

Blagodati:

  • suzbija gripu
  • pomaže pri rješavanju kamena u bubregu
  • reguliše pH vrijednost u organizmu
  • pomaže kod mučnina
  • pomaže kod alergija
  • snižava nivo glukoze u krvi i djelotvoran je kod dijabetesa
  • ublažava migrenu i upale mišića
  • djeluje protivupalno i pomaže kod artritisa
  • pomaže kod infekcije disajnih puteva i kod upale sinusa
  • snižava krvni pritisak
  • snižava nivo holesterola i pomaže pri mršavljenju
  • vrlo je efikasan u borbi protiv peruti i iritacija tjemena
  • rješava probleme s gljivica na noktima
  • umiruje kožu oštećenu ubodom insekta
  • isušuje virusne bradavice

 

(brzevijesti.ba)