Sutra počinje čišćenje korita Jale te Mramorskog potoka i Jošanice

Potpisivanjem ugovora o sanaciji šteta izazvanim stanjem prirodne nesreće, između Općine Tuzla, Fonda otvorenog društva BiH te JKP „ Komunalac“ Tuzla,  stvoreni su uslovi da se počne sa čišćenjem i uklanjanjem nanosa i naplavina iz korita rijeke Jale te Mramorskog potoka i Jošanice. Čišćenje će se raditi po etapama. Najprije će se pristupiti čišćenju korita rijeke Jale a potom slijede radovi na Mramorskom potoku i Jošanici.

„ ” Ono što je bitno je da ćemo odraditi rastrinje, šiblje koje se nalazi na obalama rijeka i potoka, da se to što bolje i kvalitetnije iskrči, kako bi tog rastinja što manje ostalo te dakorita pripremimo za neke nove padavine i kako bi protok vode bio nesmetan i kako ne bi došlo do stvaranja novih materijalnih šteta.“, istakao je Admir Bećirović direktor JKP „ Komunalac“ Tuzla

Osim radnika JKP „ Komunalac“ Tuzla na čišćenju rijeka i potoka radiće i osobe angažovane uz pomoć Službe za zapošljavanje te Centra za socijalni rad.

CentralnoGrijanje

„ Nama je došao spisak od 184 radnika zainteresovana da učestvuju u tom projektu. Radiće se nekih 30 do 35 radnih dana i ono što je najvažnije je da je ovaj spisak došao kao sastavni dio ugovora koji smo mi potpisali.“, navodi Bećirović.

Bećirović ističe da će nastojati posao obaviti u zadatom vremenskom roku  obzirom da ni vremenski uslovi nisu povolji, a sve s ciljem da se korita rijeka i potoka na vrijeme očiste i pripreme za nove kišne padavine.Vrijednost  projekta iznosi 317.000 KM.

(RTV Slon)