Sušić će zaraditi skoro milion eura ukoliko BiH i ne ode na EURO 2016!

Ako fudbalska reprezentacija BiH ne osigura plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, Safet Sušić će na ime plaće, specijalnog bonusa, te premija kroz kvalifikacijske utakmice zaraditi skoro milion eura! Pod uslovom da na sadašnjoj poziciji ostane do kraja mandata.

Sigurne gaže

Iako su plate svih selektora u svijetu opće poznata stvar, samo je kod nas javna tajna. Ipak, saznali smo, uz uvjet anonimnosti visinu selektorove plate, ali i primanja velikog broja njegovih saradnika.

– Plata Safeta Sušića je 50. 000 KM. Daleko veća nego što je bila u prošlom mandatu. Osim toga, po ugovoru koji je potpisan selektora sleduje još 25.000 KM mjesečno od marketinga. I nije to sve, selektor ima pravo na specijalnu nagradu za plasman na Evropsko prvenstvo – izjavio je čelnik NSBiH za Avazov Sport, koji je želio ostati anoniman.

Ovim se ne završava konačna brojka. Selektor i njegovi saradnici imaju pravo na premije kroz kvalifikacije. Tako će za svaki osvojeni bod dobiti po 5. 000, a za pobjedu po 10. 000 KM. Naravno, bodovi u gostima protiv favorita, kao što su Belgija ili Izrael, Vels imaju posebnu težinu i vrednuju se „po potrebi”.

– Ne znam kako će savez preživjeti – mišljenje je člana Izvršnog odbora NSBiH.

Dodatni je problem što i Sušićevi pomoćnici Elvir Baljić, Borče Sredojević i Tomislav Piplica imaju sigurne plate. One su po novom ugovoru uduplane, pa svaki od njih imaju mjesečno po 4.000 KM. I oni polažu pravo na premije i specijalnu nagradu za eventualni plasman. Nije ni čudno što niti jedan od njih ne želi sjesti na vruću i nesigurnu klupu nekog kluba. Najsigurnija klupa je u reprezentaciji.

– Nije problem u visini nagrade u slučaju plasmana na Evropsko prvenstvo. Selektor i saradnici, kao i igrači trebaju dobiti najveći dio kolača. Uostalom, oni su i najzaslužniji za uspjehe, međutim, šta ako ne odemo u Francusku, a moramo „baciti” tolike pare – pita se naš sagovornik.

Osim ugovorom propisane plate, premija, specijalnog bonusa, Sušić će, odemo li na EP, dobiti posebnu premiju, dok će njegovi saradnici zajedno s igračima podijeliti polovicu nagrade. Samo za plasman u Brazil Sušić je, osim plata, zaradio 350. 000 maraka.  NSBiH je na mukama. Pogotovo nakon poraza od Kipra. Nisu sigurni da u ovakvom ambijentu mogu ostvariti cilj, a svaki mjesec moraju više od 100. 000 maraka isplatiti stručnom štabu. NSBiH na plaću uplaćuje sve doprinose, što izdvajanje za selektora i asistente čini još većim.

Izvršni odbor je, saznaje Sport, podijeljen. Pojedinci će tražiti da se koriguju stavke ugovora na štetu stručnost štaba, dok se neki pozivaju  na stavku po kojoj mogu raskinuti ugovor ako nisu zadovoljni rezultatima i ako oni ugrožavaju cilj, odnosno plasman na Evropsko prvenstvo. Evidentno je da je izostao rezultat i da atmosfera nije dobra. Pogotovo nakon što igrači i selektor putem medija kritikuju jedni druge.

Primjer Terima

CentralnoGrijanje

Da li će biti kasno reagirati nakon dvije naredne utakmice, kada u oktobru gostujemo Velsu,  a tri dana kasnije dočekujemo Belgiju… Da li je sada vrijeme za promjene. Šta vrijedi korekcija selektorove plaće, ako nema željene atmosfere, ako se neki glavni igrači vuku po terenu.

Može li selektor reagirati, da li bi NSBiH u tom slučaju podržao Sušića, ako bi zaprijetio i uradio, što namjerava učiniti Fatih Terim.

– Izbacit ću sve igrače koji ne budu davali 100 posto svojih mogućnosti u reprezentativnom dresu- najavio je selektor Turske.

Selektoru poziciju otežavaju kritike, a što ide na ruku nekima u NSBiH, koje su na račun igre iznijeli Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić.

– NSBiH je pogriješio što se olako odrekao usluga Misimovića i Spahića. Sušić je moj prijatelj, ali je pogriješio ako nije upoznao igrače sa prednostima i manama Kiprana – izjavio je Baždarević.

I Hadžibegić je bio oštar.

– Razočaran sam! I stručni štab mora snositi dio krivice – stav je Hadžibegića. Burno će biti narednih dana u i oko saveza i reprezentacije.

FSRS traži odlazak Jagodića i Sredojevića

U Fudbalskom savezu RS već mjesecima traže zamjenu za „svog” kandidata u stručnom štabu Borčeta Sredojevića. Po volji čelnika FSRS nije ni Vlado Jagodić. I njemu traže zamjenu. Navodno protežiraju neke druge kandidate, dok se Sušić bori i za Jagodića i Sredojevića. No, kako je i njegova pozicija poljuljana, upitno je da li će i dalje moći braniti Jagodića i Sredojevića.

Muzurović, Smajlović, Slišković…

Fuad Muzurović prvi bh. selektor bio je najmanje plaćen. Zarađivao je u prvom mandatu 800 maraka. I nije imao ništa od privilegija, koje su imali njegovi nasljednici. Pristojne plate imali su Hadžibegić, Smajlović i Slišković, koje su se kretale od 5.000- 10.000 maraka. Donedavno je Miroslav Blažević slovio kao najskuplji selektor, ali je sadašnja Sušićeva gaža premašila i, za parama bolesnog Ćiru. Plaće ne smiju biti problem, pogotovo ne nagrade ako će stručni štab ispuniti cilj i odvesti nas na veliko takmičenje kao što nas je Pape odveo u Brazil. Problem je ako se ne ostvari cilj, a još gore što se zapostavljaju domaći treneri s profi licencama do kojih su teško došli, a koji mogu redati čunjeve, voditi zagrijavanje…

(Avaz)