Sunce i solarij faktori rizika za obolijevanje od raka kože

0
28

Broj oboljelih od raka kože se iz godine u godinu povećava i u Tuzlanskom kantonu. U svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 hiljada osoba, a kod nas nema tačnih podataka o oboljelima. Posljednjih godina i u klinikama širom Bosne i Hercegovine provodi se kampanja za prevenciju karcinoma kože.

Iako nema zvaničnih podataka o tačnom broju oboljelih do raka kože u Tuzlanskom kantonu, doktori potvrđuju da se taj broj konstantno povećava. Prema riječima doktorice Nermine Hadžigrahić iz Klinike za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, najviše obolijevaju osobe srednje životne dobi, dok je rijetkost oboljenja u ranoj mladosti.

”Svi podaci govore da je broj oboljelih u porastu. Tokom ove kampanje i proteklih godina smo imalinovootkrivene slučajeve melanoma kod ljudi koji nisu pretpostavljali da bi mogli imati jednu takvu malignu promjenu. Nažalost, pacijenti se često otkrivaju u kasnoj fazi bolesti, melanom je jako zloćudan tumor kože koji daje vrlo brze metastaze”, kaže doktorica Hadžigrahić.

Najbolja prevencija za ovu bolest je redovan samopregled, kaže ona. Treba paziti i ne izlagati kožu ultravioletnim zracima, poput sunca ili solarija. Doktori smatraju da su to osnovni faktori rizika za obolijevanje.

”Posebnu pažnju treba obratiti na sve pigmentne promjene, pogotovo na mladeže. Neki rani znaci upozorenja su recimo rast mladeža, nejednake ivice, neka nejasna ograničenost od okolne kože, mladež koji mijenja boju, u smislu da ima nejednake tonove, smeđe ili crne boje, koji raste, krvari, svrbi, sve su to razlozi da se pacijent treba javiti ljekaru”, naglašava ona.

Širom Evrope, u više od 30 zemalja, od 11. do 15. maja provodi se kampanja za prevenciju karcionoma kože ”Euromelanoma 2015”. I u Klinici za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla organizovani su besplatni dermatološki pregledi. Cilj je prevencija, rana dijagnostika i liječenje zloćudnih tumora kože.

”Kada su u pitanju pregledi, oni su besplatni, nije potrebno imati uputnicu niti zdravstvenu knjižicu. Poželjno bi bilo pozvati na telefon 303-120 od 9 do 10 ujutro i zakazati se za pregled”, napominje doktorica Hadžigrahić.

Osim u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, besplatni dermatološki pregledi se obavljaju i u drugim zdravstvenim ustanovama u kantonu, gdje imaju dermatolozi. Ukoliko se utvrdi da pacijent ima sumnjive promjene na koži, pacijent se upućuje na dermatoskopiju kao i na odstranjenje takvih promjena.

(rtv slon)