Suđenje Zukiću i drugima: Svjedoci ispričali da je optuženi Bibić uzeo 5.500 KM za sređivanje ispita

0
12

Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i drugim optuženim za više krivičnih djela.

Pred Sudom su danas svjedočili Amela Grbo, Mirveta Pervan, Alen Šabanija, Vezir Herenda i Samir Gazap.

Uposlenik Klinike za anesteziju i reanimaciju Samir Gazap, zajedno s još tri svjedoka optužbe, ispitani su na okolnosti oko sređivanja ispita iz anatomije Mirveti Pervan. Svi svjedoci su od strane Tužilaštva KS dobili imunitet od krivičnog gonjenja.

Mirveta Pervan, potvrdila je da je 2015. godine dala 5.500 KM kako bi položila ispit iz anatomije.

Pervan je kazala da je dijete šehida, da je preživjela ratnu golgotu. Ispričala je da je zbog problema s ispitom iz predmeta Anatomija II došla čak i u fazu da razmišlja o napuštanju fakulteta. Kazala je da se požalila i momku Alenu Šabaniji, s kojim je u vezi devet godina.

Šabanija je znao da njegov radni kolega Vezir Herenda ima neke familije na KCUS-u pitao ga je može li naći nekoga “da Mirvetu pripazi na ispitu”. Herenda je nakon toga kontaktirao svog badžu Samira Gazapa, koji mu je za nekoliko dana javio da je sve riješeno i da će to koštati 5.000 KM, ali je ta usluga na kraju koštala 5.500 KM.

– Imam donatora iz Njemačke koji mi je poslao novac, koji smo Alen i ja odnijeli Herendi i predali mu u njegovoj kući. Nekoliko dana kasnije sam izašla na ispit kod profesorice Lujinović. Iscrpila me je maksimalno, a kada sam došla do desetog pitanja iz oblasti topografije glave i vrata, kod mene je nastupila blokada.

Profesorica mi je rekla kako bez toga ne mogu položiti. Zamolila sam je da dođem drugi dan na ispit, na što je ona odgovorila da to niko ne radi. Ja sam joj rekla da radi šefica katedre, a ona je otišla do nje da je pita. Vratila se i rekla je da može. Sljedećeg dana sam izašla na ispit i položila – kazala je Pervan.

Svjedok Gazap je potvrdio da je optuženom Safetu Bibiću dao 5.500 KM. Gazap je dodao kako za sebe nije tražio nikakav novac, ali da ga je Bibić počastio.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH i drugim institucijama. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA, tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

(NAP)