Suđenje banjalučkim ljekarima: “Sin mi umirao, a doktora nigdje”

0
204

Čitanjem optužnice u Osnovnom sudu Banjaluka danas je počelo suđenje Dušanu Janičiću i Goranu Kajkutu, ljekarima Kliničkog centra Banjaluka, optuženima za nesavjesno liječenje Aleksandra Benovića, koji je preminuo 31. decembra 2009. godine.

Preminuli mladić ranjen je u bombaškom napadu maloljetnog D.N. (17), zajedno sa još nekoliko mladića ispred Sokolskog doma 20. decembra 2009. godine, a bitku za život izgubio je 11 dana kasnije u KC Banjaluka.

Tužilaštvo u optužnici navodi da se Kajkut, kao hirurg, i Janičić, kao načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju, nisu pridržavali struke, te da su propustili blagovremeno obaviti hirurški zahvat, što je na kraju dovelo do smrti 19-godišnjeg Banjalučanina.

U optužnici se precizira da su optuženi propustili blagovremeno uraditi ultrazvuk srca i CT grudnog koša, a time i operaciju, što je u konačnici dovelo do smrti mladića. Ljekare terete za krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Vesna Aleksić, majka preminulog, u svjedočenju je zatražila od sudije Davida Tomića da ne sudi optuženom Kajkutu, objasnivši da je ovaj ljekar dao sve od sebe kako bi njenom sinu spasio život.

Aleksićeva je ispričala da je sin primljen sa povredama od gelera 20. decembra, te da je bio svjestan, da je s njim komunicirala, ali da se stalno žalio da ga guši.

“Tražila sam da vidim snimke koje su uradili, ali mi je doktor rekao da nemam pravo da tražim te snimke. Nisam imala pravo jer nikakve snimke nisu ni uradili. Doktor Kajkut je kasnije drenirao Acu i spasio da se ne uguši u sopstvenoj krvi”, rekla je ona.

Aleksićeva je ispričala i da je odmah tražila da njen sin bude transportovan za Beograd ili u neki drugi klinički centar u BiH, na šta joj je, kako kaže, optuženi Janičić odgovorio: “Nema potrebe! Veća šteta nego korist”.

Aleksićeva je dodala kako se njenom sinu zdravstveno stanje počelo pogoršavati.

“Govorio je da mu trnu noge, na šta mu je Janičić odgovorio da je to zbog malog kreveta u kojem je ležao. Taj dan držala sam ga u rukama i govorila mu kako će uskoro krenuti posjete, a zatim sam gledala svoje dijete kako mi umire na rukama. Nikog od ljekara nije bilo na toj klinici, a sjećam se da je prvi došao Kajkut, koji je svojom rukom masirao srce Aci kako bi ga oživio”, kroz suze se prisjetila majka pokojnog mladića.
“Balavac bombaš”

Majka Vesna Aleksić je nakon ročišta ispričala da su je šokirale riječi jednog od  danas saslušanih svjedoka i ujedno ljekara KC Banjaluka koji je tokom svjedočenja izjavio: “Sudite ljekarima koji 20 godina spasavaju živote zbog balavca koji je bacio bombu”.

Milica Aleksić, baka pokojnog Aleksandra Benovića, ispričala je, između ostalog, da je njen unuk kobnog dana tražio da mu spremi palačinke koje, nažalost, nikad nije probao.

(Vijesti.ba)