Subotica:Otkrivena trihinela u mesu

Prisustvo trihinele u uzorku mesa donesenom na analizu otkriveno je na Badnji dan, 6. januara u Veterinarskoj stanici “Veterinar”u Subotici.

Po nalogu inspekcije, zaraženo meso je odmah povučeno iz upotrebe i na taj način se u posljednjem trenutku izbjeglo stavljanje neispravnog mesa na božićne trpeze i moguća obolijevanja nekoliko osoba.

Prema riječima veterinara Marija Tikvickog analizom donesenog uzorka svinjskog mesa utvrđeno je prisustvo larve Trichinella spiralis, koja je izolovana metodom kompresije i vještačke digestije.

Tog momenta obaviještena je Veterinarska inspekcija, koja je preduzela sve mere iz njihove nadležnosti, dok je uzorak mesa proslijeđen u Veterinarski specijalistički institut u Subotici, gde je potvrđeno prisustvo trihinele.

“Ove sezone svinjokolja ovo je prvi slučaj. Igrom slučaja, na Badnji dan donijeta su ukupno četiri uzorka mesa istog proizvođača, a samo je ovaj jedan bio pozitivan na prisustvo trihinele. Naravno, sva četiri uzorka su proslijeđena u Veterinarski specijalistički institut, gdje je potvrđeno da u ostala tri nije bilo prisutno trihinele” – rekao je Mario Tikvicki  agenciji Tanjug.

CentralnoGrijanje

Prema informacijama sa kojima raspolaže ova veterinarska stanica, iako je bilo pripremano za Božićnu trpezu, zaraženo meso niko nije konzumirao.

Predsjednik Veterinarske komore Srbije Grgo Tikvicki izjavio je Tanjugu da je trihineloza ozbiljno parazitarno oboljenje, zoonoza, koja se prenosi sa životinja na ljude, što izaziva ozbiljno oboljenje, a u pojedinim slučajevima i smrt onoga ko je konzumirao zaraženo meso.

Jedan slučaj prisustva trihinele u mesu domaće svinje zabilježen je i prošle godine, kada je zaraženo meso konzumiralo osam osoba, a prije toga trihinela nije zabilježena nekoliko godina u nazad.

(www.b92.rs)