Stvar koja najviše uništava lice nema veze ni sa šminkom ni sa ishranom

0
36

Šminka i ishrana jesu faktori koji utiču na stanje kože, posebno ako ne skidate šminku redovno i detaljno pred spavanje. Međutim, u daleko većem broju slučajeva, za sve su krive baš te bakterije na neočekivanim mjestima.

Djevojke koje se dugo bore za bubuljicama i aknama gotovo uvijek se nađu u istoj situaciji – koriste odgovarajuće preparate za njegu, redovno skidaju šminku, dobro se hrane, piju mnogo vode i pored svega toga, lice nastavlja da luduje. Jedan od glavnih razloga su bakterije koje se nalaze na vašem peškiru, na jastučnici i na četkicama za šminku koje svakodnevno koristite, piše “Noizz“…

Šminka i ishrana jesu faktori koji utiču na stanje kože, posebno ako ne skidate šminku redovno i detaljno pred spavanje. Međutim, u daleko većem broju slučajeva, za sve su krive baš te bakterije na neočekivanim mjestima.

Peškir je jedan od najvećih neprijatelja vaše kože, jer je vlažna sredina idealna za razvoj bakterija. Ukoliko se ujutru umijete i obrišete lice, pa peškir ostavite da stoji u kupatilu i uveče ga ponovo iskoristite za lice – u suštini, samo vraćate bakterije koje su u međuvremenu imale sasvim dovoljno vremena da se razviju i razmnože. Zato je nabolja stvar koju možete da uradite za svoje lice, ukoliko patite od akni i bubuljica, da jednostavno zaboravite na peškir. Vodu sa lica nakon umivanja jednostavno lagano pokupite parčetom toalet papira ili, ako ste baš fensi, možete da imate kutiju sa maramicama u kupatilu koje će vam služiti samo za to.

Sljedeće leglo bakterija su jastučnice, na kojima se skupljaju nečistoće ne samo sa lica, već i sa kose, koju često ne peremo i po nekoliko dana. Idealno bi bilo da jednu jastučnicu koristite dvije večeri – prve večeri spavajte na jednoj strani jastuka, sutradan okrenite i spavajte na drugoj strani, a treće večeri uzmite novu jastučnicu. I tako u krug. Znamo da zvuči previše komplikovano, ali pomisao na to da spavate u moru bacila koji se talože danima i sedmicama je dovoljno gadna da vas natjera da promijenite navlaku na jastuku.

Treći i vjerovatno najveći izvor bakterija su četkice i sunđeri za šminaknje. Sjećate li se kad ste posljednji put oprali četkicu kojom nanosite rumenilo ili puder u kamenu? A kad ste posljednji put zamijenili sunđer koje vam stoji u u puderu u kamenu? Koji god da je vaš odgovor, naš je – to nije dovoljno često!

Bakterije koje prenosite s lica u puder ili rumenilo, pa onda opet nazad na lice, i tako danima, sedmicama i mjesecima, mogu doslovno da vam naprave užas na licu.

Korištenje mokrog sunđera za nanošenje tečnog pudera nećemo ni da spominjemo jer, osim ukoliko taj sunđer nije potpuno nov ili prokuhan (a kuhanje će ga uništiti) on u sebi ima more bacila.

Probajte na mjesec dana da izbacite iz upotrebe četkice i peškir i da mijenjate redovno jastučnice i javite nam rezultate. Mi smo probali i znamo da “pali”.

(Haber)