Studentica izumila lampu koja bi mogla promijeniti svijet

Ko bi rekao da će se nešto ovakvo naći na studentskom sajmu?

Zamislite ovo – svjetiljka koja sjaji sve dok je držite u ruci. Bez potrebe za mijenjanjem AA4 baterija. Ovakav bi izum mogao uticati na više od 1,2 milijardi ljudi širom svijeta. Odnosno čak jednu petinu ukupne svjetske populacije koja nema regularan pristup struji, kako prenosi Yahoo news.

Ovaj briljantan izum na studentskom sajmu u Kanadi pokazala je studentica Ann Makosinski. Zanimljivo je da ovog izuma ne bi bilo da nije bio iniciran Anninim prijateljskim i nadasve humanim postupkom. Ann, inače dijelom porijeklom s Filipina, razgovarala je s prijateljem iz te zemlje koji živi u području bez struje. Požalio joj se da zbog toga ne može redovito pisati domaće zadaće te da u školi pokazuje sve slabije rezultate. Mlada izumiteljica odlučila mu je pomoći i osmisliti način da riješi njegov problem.

Mjeseci rada urodili su plodom. I to kakvim! ‘Nisam vjerovao, morao sam pregledati strujni krug. Pitao sam ju ‘što si to ovdje napravila, imaš li skrivenu bateriju na drugoj strani?’, bila je prva reakcija Anninog oca Arta Makosinskog.

CentralnoGrijanje

Osim što je vijest o njezinom izumu obišla gotovo cijeli svijet, Ann se razveselila službenoj nagradi koju je odnijela na kanadskom sajmu. Sa sobom je ponijela trofej izrađen od Lego kocaka, a osvojila je i posjet sjedištu Lego grupe u Danskoj. Oh, da – i školarinu u iznosu od 25.000 dolara.

Pogledajte na koji način funkcionira njezina lampa.

(Vijesti.ba)