Stručnjaci: Uzrok demonstracija počinje 1994. godine

0
104

Temeljni uzrok demonstracija u BiH počinje počinje 1994. godine kada je Predsjedništvo BiH donijelo zakon o podržavljenju društvene i radničke imovine i tada počinju veliki socijalni i ekonomski problemiu BiH, podsjetio je profesor Salih Fočo.

“Nakon toga je stvoren nepovoljan ambijent kada je nadmoć politike nad životom građana bila neizbježna“, naglasio je on.

Kao rješenje problema u BiH, Fočo navodi određene iskorake, koji podrazumijevaju promjenu ambijenta u kojem se BiH nalazi.

“To znači depolitizaciju života. Politizacija je nadmašila sve druge odnose u društvu. Politika treba da bude jedan od segmenata kreiranja društvenih promjena i treba konačno poslušati glas javnosti i naroda koji participira i učestvuje u promjenama“, kazao je Fočo.

On je dodao da danas u BiH vlada nekompetencija na svim nivoima te da je potrebno da do izražaja dođu rad, znanje, poštenje, sposobnost i vrijednost.

Naglasio je da je društvo u BiH srušilo stari sistem vrijednosti, a nije izgradilo novi.

Profesor Anton Jekauc naglasio je da je socijalni bunt bitno određen ekonomskim faktorima.

“Ako govorimo o našem Ustavu, ekonomske funkcije države uopšte nisu pravilno određene i samo je jedna stranica posvećena ekonomskim funkcijama države“, kazao je.

Profesor Suad Kurtćehajić je naglasio je da politički sistem dobiven Daytonskim sporazumom generisao ekonomsku krizu, te da jejedan entitet nagrađen, umjesto da bude potisnut.

“Nosioci vlasti tog entiteta su razmišljali kako da potisnu BiH i strani kapital nije imao pogodno tlo. Iz tog razloga je politička oligarhija razmišljala samo o svojim interesima“, podcrtao je.

Naglašava da promjena vlasti nije jedino rješenje te da se mora promijeniti milje u kojem će državni funkcioneri djelovati.

Dodao je da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik Valentin Inzko počne da ispunjava svoje obaveze, jer je njegova obaveza predviđena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma da pomogne uspostavi institucija BiH.

“Postoji jedan član našeg Ustava koji ne može niko da razriješi osim visokog predstavnika, a tiče se dodatnih nadležnosti, što znači da on može integrirati BiH. Ako on to uradi, onda će osnova mnogih problema nestati i dovesti strani kapital u BiH“, zaključio je.

(Fena)