STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ibuprofen izaziva neplodnost!

0
22

Nedavno objavljena studija naučnika iz Danske i Francuske pokazala je da primjena ibuprofena može da smanji nivo testosterona i time utiče na sterilitet kod muškaraca, ali može dovesti do pojave depresije i srčanih oboljenja.

Objavljena studija naučnika iz Danske i Francuske pokazala je povezanost između uzimanja lijekova protiv bolova (ibuprofen) i pojave nepolodnosti kod odraslih muškaraca.

Doc. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je značaj primjene ibuprofena kao i rezultate ove studije:

“Ibuprofen je lijek koji se decenijama koristi u terapiji bolnih sindroma, povišene tjelesne temperature, zapaljenskih procesa i reumatskih oboljenja. U pitanju je efikasan i detaljno ispitivan lijek. Poznato je da može štetno da djeluje na želudac, bubrege i kardiovaskularni sistem, zbog čega se njegova primjena preporučuje što kraće i u niskim dozama. Međutim, u nedavno objavljenoj studiji, po prvi put, možemo zaključiti da ibuprofen, nakon više sedmica primjene, može imati negativne posljedice na reproduktivno zdravlje, odnosno na stvaranje testosterona i na taj način indirektno doprinijeti razvoju steriliteta kod muškaraca. Treba napomenuti da niski nivoi testosterone utiču loše i na mišićnu masu, a čak mogu doprinijeti razvoju depresije i srčanih oboljenja.”

Ipak, Doc. Samardžič ukazuje da je u pitanju preliminarna studija sa malim brojem ispitanika i da treba sačekati sa generalnim zaključcima:

“Studija ima nesumljivo veliki medicinski značaj i ukazuje da su hitno neophodna dalja klinička ispitivanja, i to ne samo za ibuprofen već i druge analgetike poput aspirina, paracetamola i dr. Povoljna strana ovog istraživanja je da su se uočeni negativni efekti povlačili, odnosno poslije prekida uzimanja lijeka, dolazi do normalizacije lučenja testosterena. Za sada možemo zaključiti da treba biti oprezan pri uzmanju ovog lijeka, izbjegavati velike doze (preko 1.000mg dnevno) i ograničiti primjenu lijeka na nekoliko dana, odnosno što kraće je moguće”, piše “Kurir“

(Kurir)