Stranka dijaspore BiH: Stanje u poljoprivredi zabrinjavajuće za sve građane BiH

Poljoprivreda je strategijska grana privrede svake države a njeno “zdravstveno” stanje danas u BiH bi trebalo da zabrine svakog građanina BiH koji želi kvalitetan i jeftin proizvod na svom stolu.

Poljoprivredni proizvođači u BiH su danas prepušteni sami sebi i izloženi žestokoj tržišnoj konkurenciji, naročito iz zemalja užeg okruženja. Poljoprivredni sektori susjednih zemalja su stimulirani, subvencionirani i potaknuti za izvoz u našu zemlju ćime se devastira domaća proizvodnja uvozom niskocjenovnih i nekvalitetenih proizvoda.

Odnos države prema poljoprivredi kao bazičnoj granu je katastrofalan, jer ona na najbrži i najeftiniji način može zaposliti najveći broj našeg stanovništva. Intenzivniji razvoj poljoprivrede i sela treba biti nosilac ukupnog razvoja ruralnih područja u svim segmentima života.(komunikaciona infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje). Ovim putem bi se trebao smanjiti proces migracija stanovništva sa sela u grad, te omogućiti da poljoprivreda obezbjedi kvalitetan izvor prihoda i egzistencije tamošnjeg stanovništva.

CentralnoGrijanje

Ulaganjem u razvoj održive poljoprivrede i izgradnjom sistema efikasnih mjera u funkciji zaštite domaćeg tržišta i domaćih proizvođača bi se smanjio ogroman robno-novčani deficit u razmjeni sa susjednim zemljama. Ključ uspjeha reformi poljoprivrednog sektora je izgradnja efikasnog sistema podsticajnih mjera, koji će osigurati privređivanje poljoprivrednih proizvođača i ohrabriti ih za značajnije investicije u poljoprivredi. Sistem podsticajnih mjera mora se harmonizirati na nivou cijele Bosne i Hercegovine i treba da bude cjelovit kako bi obuhvatio ukupan proces od proizvodnje preko otkupa i skladištenja do potrošnje.

Prioritet u podsticajima mora se dati investicionim ulaganjima, čime se jača konkurentnost i efikasnost poljoprivredne proizvodnje, potrošaču nudi kvalitetan proizvod na tržištu a proizvođaču siguran plasman.

(fena)