Štrajk solidarnosti širom Hrvatske: U podne sa radom prestale sve službe

0
114

Jučer u podne je počeo štrajk upozorenja. Na dva sata prestale su sa radom sve službe koje su važne za svakodnevni život, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plate. Takvih je u Hrvatskoj oko 70 hiljada.

Vozovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stali su u podne na pet minuta, javlja HRT. 

Nastava u školama završila je za danas, a za one mlađe organizovan je dnevni boravak. Tokom štrajka solidarnosti zaposlenici u hrvatskim školama će od 12 do 14 sati na sastancima raspravljati o štetnosti predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) za prava radnika i dostojanstvo rada.

Sve bolnice u Hrvatskoj rade normalno, a medicinske sestre i tehničari dati će podršku štrajku tokom svoje pauze između 12 i 14 sati. U Zagrebu okupljanje je najavljeno ispred KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Sveti Duh. Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je dadoktori podržavaju štrajk solidarnosti, ali neće danas organizovati nikakve proteste. No, HLS će aktivno sudjelovati u generalnom štrajku koji najavljuju sindikalne središnjice, poručio je Babić.

U minutu do 12 upaljene su sirene na svim dizalicama u brodogradilištu 3. maj. Radnici su na radnim mjestima, ali će rad prekinuti na sat vremena.

Štrajk je komentarisao ministar poduzetništva Gordan Maras, te poručio da SDP-ova Vlada nikada neće štetiti radnicima.

Današnjim dvosatnim štrajkom solidarnosti sindikati žele iskazati svoje protivljenje izmjenama ZOR-a jer smatraju da se njima uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizira, ističu Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, prenosi Tportal.hr.

“Protivimo se izmjenama ZOR-a jer se njima uništavaju temelji socijalne države”, rekao je Mihalinec Hini poručujući SDP-u da, ako želi neoliberalnu državu, mora promijeniti ime u “Prvu neoliberalnu stranku” jer predložene izmjene ZOR-a s idejom socijaldemokracije nemaju nikakve veze.

Sindikati se protive prijedlogu za povećanom fleksibilizacijom na tržištu rada jer će ona, naglašava, dovesti do još veće podjele među građanima.

Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plata radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu, a Šprem u razgovoru za Hinu naglašava kako “principom solidarnosti sindikati pokazuju svoju snagu i želju za suradnju sa svima u zemlji”.

(jutarnji.hr)