Stižu električni automobili ”Made in BiH” (VIDEO)

Električni automobili uskoro bi mogli voziti cestama Bosne i Hercegovine i zemalja regije, najavljuju iz banjalučkog poduzeća Nikola Tesla.

Završeni su svi testovi i počela je serijska proizvodnja. Dijelove proizvodi pet tvornica u bh. entitetu Republika Srpska.

Ekipa Al Jazeere posjetila je jednu tvornicu u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Industrijska zona u Aleksandrovcu tek je u povoju. Tu je odmah svoje mjesto našla i jedna austrijska kompanija.

Dobili su velik posao – proizvodnju dijelova za električne automobile.

Predviđena proizvodnja 14.000 automobila

“Mi u ovom projektu konkretno izrađujemo kompletnu spoljašnost i unutrašnjost automobila. Znači, sve vezano za karoseriju, uključujući od vrata, komandne table, haube, krova, svih komponenti koje sadrži karoserija u svom sastavu”, kaže Miroslav Stolić iz tvrtke Jaksche.

U projektu sudjeluju još četiri kompanije iz Republike Srpske. Pod jednim krovom okupilo ih je poduzeće Nikola Tesla iz Banje Luke.

Osnivač i vlasnik poduzeća je entitetska Vlada. Potpisali su ugovor s njemačkom firmom Streetscooter, tako da sve što proizvedu odmah izvoze. Automobili se, potom, sklapaju u Njemačkoj.

“Automobil ovaj, koji se sada radi, namjenski je pravljen za Pošte Njemačke. Njegova brzina je do 100 km na sat i domet je od 160 do 200 km sa jednim punjenjem baterije. Pored tog automobila, koji se namjenski radi za Pošte Njemačke, u pripremi su još tri modela automobila. Znači, imaćemo jedno taxi-vozilo sa malo većim dometom, jedno putničko vozilo i jedno, takođe, teretno vozilo, koje će imati otvorenu karoseriju”, objašnjava Stolić.

Ugovorom je predviđena proizvodnja 14.000 automobila. Kažu da će morati proširiti kapacitete.

CentralnoGrijanje

Uskoro očekuju i novu bateriju za automobil, na kojoj radi partner iz Njemačke, a koju će, kako kažu, biti moguće napuniti za 15 minuta i nastaviti put.

Kažu da je već naručeno i 10 automobila za domaće tržište.

Velika ušteda

“Ti automobili za zemlje u regionu, za naše domaće tržište, u potpunosti će se montirati kod nas, tako da će cjelokupni automobil izlaziti iz proizvodnje i vozati se Banjalukom, Sarajevom i drugim gradovima i u tom ugovoru, koji imamo, postoji mogućnost da poslije određene količine proizvedenih automobila za domaće tržište stavimo svoj brend na automobil”, kaže Dragan Vučetić iz tvrtke Nikola Tesla.

U ovom poduzeću kažu da, osim što doprinose očuvanju životne sredine, električni automobili znače i veliku uštedu.

Pojašnjavaju da prosječan putnički automobil s pogonom na benzin ili dizel troši između 75 i 90 eura za gorivo na prijeđenih 500-600 kilometara, dok električni automobil za istu udaljenost potroši pet eura struje.

“U narednih pet godina električni automobili trebalo bi da postanu vrlo tražena roba. U ovoj fabrici kažu da će u aprilu već početi proizvodnja prvih električnih automobila za domaće tržište. I dijelovi, ali i montaža”, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

  Pogledajte video prilog.

 

(Al Jazeera)